вівторок, 25 липня 2017 05:28

Вчені розповіли, як вибрати водойму для купання

Вчені розповіли, як вибрати водойму для купання
Каламутна біля берега вода небезпечна для купання. Фото: budvodresurs.com

Облаштований пляж не завжди є запорукою безпечної водойми. Інфекції та патогенні мікроорганізми можуть міститися навіть у чистій воді. Тому варто знати правила вибору правильного місця для купання.

Найпростіші способи оцінити водойму запропонував СТБ.

Кількість відвідувачів. У води є певна "пропускна здатність". Вона очищується від сторонніх бактерій, які заносять люди. Але якщо чужих мікроорганізмів забагато, вода починає загнивати. Стає каламутною біля берега. В такому середовищі - небезпечні інфекції. Першими ризикують захворіти діти, оскільки купаються на мілині, де найбільша концентрація бруду. Якщо така водойма — єдина з доступних, купатися в ній можна тільки вранці, до напливу відвідувачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воду Дніпра постійно отруюють небезпечними викидами

Худоба. Не варто контактувати з водою, де п'є худоба або є багато водоплавних птахів. Глисти тварин можуть передаватися через рідину і викликати високу температуру, червоні виразки та свербіж. Корови можуть заразити коростяним кліщем.

Стояча вода. За відсутності течії водойма стає небезпечною у спеку. Коли температура води перевищує 28 градусів, всередині зникає кисень і на поверхні з'являються синьо-зелені водорості. Під час гниття вони виділяють токсини. У людей з чутливою шкірою може початися фотодерматоз - запальний процес, що викликає пухирі.

"Сусіди" водойми. Мова йде про ресторани та дороги. Саме від цих місць у воду можуть потрапляти каналізаційні стоки. Зливні води містять ентеровіруси, які призводять до менінгіту, пневмонії, лихоманки, захворювання дихальних шляхів.

В місті Скадовськ Херсонської області фахівці обласної санепідслужби виявили 5-кратне перевищення забруднення морської води на кишкову паличку. Імовірною причиною забруднення і підвищення небезпеки називають витік із міських очисних споруд.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розповіли, як вибрати водойму для купання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути