пʼятниця, 15 листопада 2019 09:12

Вчені довели шкоду вейпів, які вбили вже 18 людей

Вчені довели шкоду вейпів, які вбили вже 18 людей
Курити електронні сигарети шкідливо. Фото:glavcom.ua

Використовувати електронні випарники як альтернативне куріння може бути небезпечним.

Вони також містять нікотин, який провокує розвиток різних серцево-судинних захворювань, повідомили в дослідженні німецьких вчених, опублікованому в журналі European Heart Journal.

До експерименту науковці залучили 20 абсолютно здорових людей, які ніколи не курили. І після першого ж використання електронних сигарет або вейпу у них з'явилися проблеми зі здоров'ям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені виявили зв'язок між електронною сигаретою та раком

Автори дослідження стверджують, що навіть короткочасний вплив парів нікотинових паличок на стінки судин викликає у некурящих ендотеліальну дисфункцію. Порушується робота ендотелію – головної захисної тканини кровоносної системи. Через це підвищується серцебиття і артеріальний тиск. Існує ризик порушення функцій мозку і пошкодження внутрішніх тканин.

У 20 добровольців, які брали участь в експерименті, після першої ж проби електронних сигарет лікарі зафіксували зміни в організмі. У деяких збільшилася частота серцевих скорочень, у когось зросла напруженість артерій і виникли порушення роботи внутрішньої оболонки судин.

Проводячи лабораторні дослідження, вчені дійшли висновку, що причина такого порушення роботи судин пов'язана з ферментом NOX-2, який і утворюється при випаровуванні пару електросигарети. В нормальних умовах ця речовина виконує захисні функції – захищає організм від бактерій і окисного стресу.

Останнім часом суперечки про користь і шкоду електронних сигарет та інших пристроїв для курців розгорілися із новою силою. Зокрема, після того, як у США фахівці офіційно підтвердили смерть 18 осіб, у яких діагностували легеневі хвороби, характерні для вейпінгу. Водночас у різних куточках світу почастішали випадки важких захворювань, спровокованих саме цими гаджетами для курців.

Тому ставитись до електронних нікотинових випарників, як до "здоровішої" альтернативи традиційним сигаретам не варто.

У США зафіксували близько 800 випадків захворювань легенів, пов'язаних з курінням вейпа. Багатьом з постраждалих потрібен додатковий кисень. Деяких доводилося підключати до апарату штучної вентиляції легень. Каліфорнія виділила кошти у сумі близько 20 млн дол. на рекламну кампанію проти вейпінгу.

Зараз ви читаєте новину «Вчені довели шкоду вейпів, які вбили вже 18 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути