Ексклюзиви
понеділок, 26 березня 2018 12:27

Українцям доведеться платити в лікарнях: що відомо про нову систему

Українцям доведеться платити в лікарнях: що відомо про нову систему
Тарифи на платні послуги в лікарнях з'являться 2019 року. Фото: gx.net.ua

Цьогоріч офіційно почала діяти медична реформа, яка передбачає платні послуги в лікарнях.

Тарифи на них сформують тільки наступного року, пише "Обозрєватель".

"З 1 січня 2020-го реалізація державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій здійснюється для всіх видів медичної допомоги", - йдеться в прийнятому законі про гарантії медичного обслуговування. В цьому і в наступному роках чиновники повинні порахувати і затвердити тарифи на всі медичні послуги.

2019 року платна медицина може з'явиться частково, а вже з 2020-го - тарифи набудуть чинності. При чому, відповідно до закону, за найпоширеніші медпослуги платитиме держава, решту потрібно буде оплачувати з власного гаманця, або ж за допомогою медичної страховки.

Тарифи на медичні послуги поки що не розрахували. У профільному парламентському комітеті вже з'явилися передбачувані розцінки. Наприклад, майже в 28 грн обійдеться вимірювання тиску, а лікування відкритої рани пальця може обійтися в понад 70 тис. грн. Залежно від того, скільки грошей виділять на медицину 2020 року, і формуватимуть список "медичних послуг", які оплачує держава.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Держава не мотивує працювати "вдома" – лікар пояснив до чого призведе дефіцит

Цього року медична реформа торкнулася "первинки", тобто педіатрів, терапевтів і сімейних лікарів. На кожного дорослого хворого вони можуть отримати від держави 370 грн у рік. І чим більше пацієнтів, тим вище зарплата у лікаря. Пацієнти повинні укладати меморандуми з лікарями первинної ланки.

Пологи і спостереження за вагітністю будуть безкоштовними для пацієнта після введення медичної реформи в Україні. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"Держава покриє на 100% вартість цих послуг. Медична реформа не передбачає введення оплати за пологи від породіль", - відзначили в прес-службі.

Зараз ви читаєте новину «Українцям доведеться платити в лікарнях: що відомо про нову систему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути