пʼятниця, 19 серпня 2022 02:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Українці постаріють на 10-15 років: як війна впливає на здоров'я нації

Українці постаріють на 10-15 років: як війна впливає на здоров'я нації
Консультації у психолога – це нормально. Фото: pixabay.com

Війна в Україні призведе до збільшення різних захворювань, зокрема онкологічних і серцево-судинних.

Усе йде до того, що українці постаріють приблизно на 10-15 років раніше, розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, передає "РБК-Україна". Ідеться не про зовнішній вигляд, але хвороби, які мали вікову структуру, траплятимуться значно раніше, ніж це було до війни.

"Хотілося б, щоб війна не вплинула на здоров'я і щоб перемога якомога скоріше настала. Але ми вже розуміємо, що матимемо негативні наслідки, оскільки питання скринінгу, профілактичних оглядів сьогодні точно не в пріоритеті. З огляду на те, що ми зараз маємо війну, а до цього два роки коронавірусної інфекції, яка також обмежувала доступ до медичної допомоги, то готуємося до декількох проблемних моментів", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можуть повернути обов'язковий карантин і маски – відповіли в МОЗ

Перший – це потенційне збільшення кількості хвороб із запущеними стадіями розвитку. Наприклад, онкологічних третьої та четвертої стадії. Щодо гіпертонічних хвороб, то зростатимуть інфаркти й інсульти в молодому віці. Ляшко підкреслив, що війна матиме вплив на стан психічного здоров'я.

"За попередніми аналізами, які ми робили на базі країн, де були локальні конфлікти (а в нас повномасштабна війна), потенційну кількість людей, яка потребуватиме психологічної підтримки, оцінюємо в плюс-мінус 15 мільйонів людей. З них приблизно три мільйони далі потребуватимуть і допомоги психіатра. Якщо знову не буде допомоги фахівця, то багато людей потребуватимуть медикаментозного лікування", – наголосив міністр.

Консультації в психолога – це нормально. Люди, які переживають стрес і думають, що це їх не стосується, що вони стійкі, однаково потребують допомоги, додав Ляшко.

Щодня кількість людей, які відчуватимуть наслідки для психічного здоров'я, зростатиме. Навіть на тих, хто зміг стійко перенести перші місяці війни, чекає ментальне виснаження, адже звикання до постійного перебування в умовах війни також може мати негативний вплив на психічне здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Українці постаріють на 10-15 років: як війна впливає на здоров'я нації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути