Ексклюзиви
четвер, 23 вересня 2021 09:00

Україна - у жовтій зоні: що треба знати

В Україні триває спалах коронавірусу. Лише за останню добу понад 6 тис. нових хворих. У зв'язку із цим Держкомісія з техногенної безпеки й надзвичайних ситуацій ухвалила рішення перевести всі регіони в жовту зону з 00:00 23 вересня.

Що зміниться в Україні з новими правилами карантину - у матеріалі Gazeta.ua.

Автор: pixabay.com
  В Україні вводять жовту зону
В Україні вводять жовту зону

Які обмеження будуть

У жовтій зоні обмежать кількість людей у публічних місцях.

Масові заходи дозволять проводити, якщо на одну людину є щонайменше 4 кв. м площі.

У закладах громадського харчування за столиком можуть бути не більш як четверо людей, а відстань між столами - мінімум 1,5 м.

Кінотеатри мають працювати із заповненістю не більш як 50% місць у кожному залі.

Спортивні зали можуть працювати, якщо на одного відвідувача буде 10 кв. м площі.

Також у жовтій зоні обов'язкова захисна маска у приміщеннях і громадському транспорті. Дистанція між людьми має бути не менш ніж 1,5 м.

Як працюватимуть школи

Школи працюватимуть, якщо не менш як 80% працівників мають хоча б одне щеплення. Інакше перейдуть на онлайн-навчання.

Автор: pixabay.com
  Школи можуть відправити на карнтин
Школи можуть відправити на карнтин

"Українські школи можуть піти на повноцінний карантин навіть попри необхідну кількість вакцинованих освітян. Якщо є інфікована дитина, то клас іде на самоізоляцію. Якщо половина класів пішла на самоізоляцію - школа буде на карантині. Навіть якщо будуть щеплені педагоги. Так ми стримаємо поширення коронавірусу, не зупиняючи освітній процес", - заявляв міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Івано-Франківську освітянам пообіцяли за вакцинацію 1 млн грн

Нині в Україні з 4 тис. шкіл уже 60 на самоізоляції.

"Саме початок навчального року був однією із причин нового спалаху коронавірусу. Діти зазвичай легко або безсимптомно переносять недугу. Проте ходять до школи, спортивних секцій, із батьками відвідують кіно, кав'ярні й масові заходи", - сказав головний лікар діагностичного центру Львова Тарас Жиравецький.

Кого не стосуватимуться обмеження

Минулого тижня Кабмін ухвалив нові правила карантину. Вакциновані українці матимуть бонуси.

Обмеження жовтої зони не працюватимуть, якщо всі відвідувачі та щонайменше 80% організаторів концертів, працівників закладів харчування, культури, спортзалів і басейнів мають хоча б одне щеплення.

Також обмеження не стосуватимуться відвідувачів і працівників, які мають дійсний (72 год.) результат ПЛР-тесту чи експрес-тесту.

Отже, якщо людина має хоча б одне щеплення, вона без проблем може відвідувати кафе, ресторани, кінотеатри чи спортивні зали.

Щоб перевірити, чи мають відвідувачі чи працівники закладів одне чи два щеплення, в уряді запропонували зробити два види внутрішніх електронних ковід-сертифікатів - жовтий про першу дозу й зелений про повний курс вакцинації.

Зараз в Україні електронні сертифікати про вакцинацію можуть отримати повністю щеплені громадяни. Оновлений лише планують запускати в тестовому режимі.

Яка ситуація з вакцинацією

В Україні триває кампанія вакцинації. Одну дозу отримали 68 502 особи, дві - 47 503 людини. Доступні понад 11 млн доз вакцин AstraZeneca, CoronaVac, Pfizer і Moderna. Проте люди досі неохоче йдуть на щеплення.

Автор: unsplash.com
  Для вакцинованих будуть бонуси
Для вакцинованих будуть бонуси

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримала інноваційні ковід-ліки

"Нині препаратів достатньо різного виробництва і безплатно. Пункти вакцинації щодня працюють. Лишилося лише прийти, - розповів імунолог Федір Лапій. - Умови всі забезпечили, але люди не хочуть. Проблема в цьому. Ми зараз маємо обирати між суворим карантином і щепленням. У другому випадку зможемо жити нормальним життям. Уже бачимо різке зростання кількості інфікованих, критично хворих і летальних випадків. За два - три тижні за показниками обженемо найсумніші періоди 2020-го. Є ризик, що підемо на локдаун".

Чи буде локдаун

Раніше головний санлікар Україні Ігор Кузін припускав можливий локдаун наприкінці осені.

"За поточним сценарієм новий локдаун можуть запровадити орієнтовно в листопаді. Якщо українці робитимуть щеплення, дотримуватися соціальної дистанції, локдаун можна буде відтягнути на грудень - січень або зовсім не допустити", - сказав Кузін.

Лікар Жиравецький вважає, що локдаун запроваджувати поки не варто:

"Країна до нього не готова економічно. Краще дивитися на ситуацію в областях і розв'язувати проблему на місцях. Нинішній спалах може тривати від кількох місяців до пів року й довше. Належного захисту від вакцинації ми ще не маємо, половина українців здобули природний імунітет. Але ще 50 відсотків лишилися. Треба уникати масових скупчень. Жовтої зони нам буде достатньо".

Водночас зауважив, що хворих в Україні значно більше, ніж указують у статистиці.

"Інфікованих удесятеро більше, ніж нам говорять. Країна просто не встигає тестувати таку кількість людей. Треба дивитися на статистику госпіталізацій. Кожен 20-й потрапляє в стаціонар. Якщо за кілька тижнів матимемо до трьох тисяч нових пацієнтів із коронавірусом у лікарні, отже, захворіло десь 60 тисяч. Медзаклади готові до цього. Проблема в тому, що кожен новий штам вірусу агресивніший за попередній. Тепер коронавірус вилікувати вдома важче".

За останню добу в Україні виявили 6754 нових хворих на коронавірус. З них дітей - 625, медпрацівників - 125.

Найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстрували в Харківській (774), Дніпропетровській (556), Донецькій (460), Львівській (449), Одеській (442) областях і Києві (456), повідомляє МОЗ.

Загалом від початку епідемії в країні Covid-19 підхопили 2 362 559 осіб. Помер 55 161 пацієнт, із них 105 - за останню добу. Одужали 2 235 668 особи, за останню добу - 2095 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Україна - у жовтій зоні: що треба знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути