вівторок, 28 квітня 2020 11:45

Учені знайшли простіший спосіб тестування на коронавірус

Учені знайшли простіший спосіб тестування на коронавірус
Перехід на аналіз слини матиме багато переваг порівняно з глибоким взяттям із носа. Фото: pixabay

Точнішими для тесту на коронавірус виявилися зразки слини, а не носовий мазок.

Учені з Єльського університету взяли тести слини у 44 пацієнтів і 98 працівників охорони здоров'я, і ті показали такі результати, пише НВ.

За словами дослідників, у зразках слини коронавірус виявили у 2 працівників охорони здоров'я без симптомів, в яких раніше брали мазки з носа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ ініціює збільшення щоденної кількості тестувань на коронавірус

"Ми виявили, що він працює так само добре і в низці випадків краще, ніж мазок із носоглотки", — говорить провідна дослідниця Енн Віллі.

За її словами, перехід на аналіз слини матиме багато переваг порівняно з глибоким взяттям із носа. Для тестування слини потрібно набагато менше матеріалів, і отже, тест - стійкий до проблем у ланцюжку поставок.

"Немає браку в речах, щоб зібрати зразок слини, тому що є так багато можливих варіантів. Будь-яка чашка для збирання або контейнер можуть бути використані повторно після їх дезінфекції. Медики зможуть носити менше засобів індивідуального захисту, беручи проби слини, порівняно з носоглотковим тампоном", — сказала Віллі.

За її словами, взяття мазка саме собою може викликати чхання або кашель у пацієнтів, що становить великий ризик для працівників охорони здоров'я.

Тести слини можна легко адаптувати для швидкого домашнього тестування. Низка інших дослідницьких груп також перевіряють надійність і точність тестування слини й отримують хороші результати.

Віллі вважає, що зразки слини стануть стандартом для тестування на Covid-19 у майбутньому. Особливо з огляду на необхідність швидкого тестування, коли Сполучені Штати й інші країни почнуть виходити з блокування.

Китайські вчені Гонконзького університету науки й технології розробили "антивірусне покриття" проти Covid-19. Речовину з робочою назвою МАР-1 можна розпорошувати на будь-які поверхні. За словами професора Джозефа Квана, ефект зберігається після висихання протягом 90 днів. Саме покриття безпечне для шкіри і для довкілля.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли простіший спосіб тестування на коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути