понеділок, 20 грудня 2021 12:14

Учені знайшли людей із "суперімунітетом" проти коронавірусу

Учені знайшли людей із "суперімунітетом" проти коронавірусу
У людей, які захворіли після вакцинації, посилюється імунітет. Фото: Pexels

У вакцинованих людей, які все ж захворіли на коронавірус, формується суперімунітет.

Про це йдеться в дослідженні науковців із кафедри молекулярної мікробіології та імунології і відділення інфекційних хвороб Орегонського університету охорони здоров'я та науки, що опублікували в журналі JAMA.

Зараження вакцинованої людини називається проривною інфекцією. Вакцинація захищає від тяжкого перебігу хвороби, спричиненої SARS-CoV-2, госпіталізації та смерті.

"Проте безпосередньо інфікування уникнути вже складніше. Титр антитіл, що виробляються після щеплення, поступово знижується. До того ж вірус продовжує мутувати, з'являються нові варіанти - на кшталт Delta й Omicron. Вони обходять імунітет вакцинованих і тих, хто перехворів", - пишуть науковці.

Дослідники вирішили оцінити рівні антитіл після щеплення та проривної інфекції. Використали "живий" SARS-CoV-2, щоб перевірити, як його нейтралізуватимуть зразки плазми крові.

Дослідили 26 повністю щеплених медпрацівників, у яких згодом діагностували Covid-19. До вакцинації вони не хворіли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні виявили штам коронавірусу Omicron

"Результати показали суттєве підвищення рівня гуморального імунітету після проривної інфекції попри переважно легку форму захворювання. Плазма крові тих, хто перехворів після щеплення, показала покращену перехресну нейтралізацію. А проривні інфекції з Delta-штамом продемонстрували покращену ефективність проти Delta у порівнянні з "уханьським" варіантом. Це дає змогу припустити, що імунна відповідь може бути посилена завдяки розробленню бустерних доз з антигенними вставками", - ідеться в дослідженні.

Учені програми ZOE COVID Study назвали ще один нетиповий симптом, характерний поки що тільки для нового штаму Omicron. Це - "мозковий туман": розпливчастий термін для опису почуття розгубленості, забудькуватості, браку уваги та ясності розуму.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли людей із "суперімунітетом" проти коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути