Мандарини люди звикли їсти кілограмами. Їх культ як фруктів існує лише на пострадянському просторі. Там окрім холодостійких мандаринів із Грузії, інших цитрусових взимку і не було.
Їм приписують виникнення алергії або діатезу.
Яка ж насправді їхня користь та шкода розповіла Уляна Супрун у Фейсбук.
"Краще пів кілограма мандарин, ніж шматок торта. Але про здоровий глузд забувати не варто. Їсти мандарини з м'яким сиром чи оливковою олією — хороша ідея, адже жири допоможуть каротиноїдам засвоїтися в кишківнику", - уточнює Уляна Супрун.
В 200 г мандаринів 14% денної потреби в розчинній клітковині. В цій же кількості 87% денної потреби у вітаміні С, третина денної потреби в каротиноїдах, і 7% від необхідної кількості кальцію, а також магній, залізо і калій.
Краще їсти не всі мандарини за раз, аби рівень глюкози крові сильно не підвищувався.
Дорослій людині без цукрового діабету 1 типу на добу потрібно 225-325 г вуглеводів. Це і картопля, і каші, і хліб, і лактоза в молоці, і тортики, і фрукти. Тож на святкуванні при з'їданні 600 г мандаринів, варто скоротити чверть інших вуглеводів.
Дітям вуглеводів треба менше, тому слід або їсти кілька мандаринів, або відмовитися від вуглеводів того дня.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун пішла - біля МОЗу знову салони Porsche і Lexus - науковець
Згідно з австралійськими рекомендаціями з харчування, дітям треба їсти 1 порцію фруктів на день, тобто 1 мандарин.
Дорослим — по 2 порції. Лише вагітні жінки та підлітки можуть собі дозволити 3 мандарини, а мамам, що годують, можна 4.
Завдяки вмісту калію, кальцію та магнію мандарини є непоганим варіантом для ранку після свят.
Із наближенням новорічних свят українці задумуються на тим, яку ялинку краще обрати. Не всі дерева, які продаються на ринках, мають легальне походження. Водночас, не всі штучні ялинки безпечні.
Про те, яку ялинку обрати та як за нею доглядати розповіла Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.
Яка ялинка краща для довкілля далі у статті.
Коментарі