Приготували на відкритому вогні м'ясо збільшує ризик розвитку гіпертонії. Про це розповіли вчені з Гарвардського університету на конференції Американської асоціації серцевих захворювань в Новому Орлеані.
Вони спостерігали за 100 тисячами людей з 12 до 16 років. На початку цього періоду в жодного з учасників не було високого тиску, діабету, серцево-судинних захворювань чи раку. Порівняли дані тих, хто їв м'ясо, приготоване на відкритому вогні частіше 15 разів на місяць, і тих, хто їв його чотири рази в тиждень або рідше.
У першої групи ризик високого кров'яного тиску був вищим на 17%. До кінця дослідження від підвищеного тиску страждали більше 37 тисяч учасників.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 продуктів, які небезпечно поєднувати з ліками
Результати досліджень дають підстави вважати, що уникання подібних методів приготування м'яса можуть знизити ризик появи гіпертонії.
При дослідженні зв'язку між температурою і методами приготування, ступенем готовності та високим тиском були представлені незалежно від кількості та виду з'їденого м'яса.
Коментарі