понеділок, 26 березня 2018 14:16

5 продуктів, які небезпечно поєднувати з ліками

5 продуктів, які небезпечно поєднувати з ліками
Цитрусові не можна їсти з сиропом від кашлю Фото: lady.tochka.net

Ліки можуть не тільки допомагати, але й шкодити. Мова йде зовсім не помилки в часі прийому. Причина в поєднанні їх з певними продуктами харчування. Здавалося, корисна їжа може завдати скомфорту, якщо вживати її незадовго до прийому препаратів.

1. Грейпфрут, лайм та помело і ліки від кашлю

Ці фрукти блокують вироблення ферменту, що переробляє статини та інші препарати, як, наприклад, ліки від кашлю декстрометорфан. Від цього препарат накопичується в крові і призводить до небажаних побічних ефектів. У разі поєднання цитрусових з декстрометорфаном можуть з'явитися галюцинації і сонливість, а зі статинами – серйозні пошкодження м'язів.

Ефект від цих фруктів тримається трохи більше доби, тому приймати їх і ліки слід з інтервалом мінімум в 24 години.

2. Молочні продукти і антибіотики

Деякі антибіотики, такі як ципрофлоксацин, з'єднуючись в шлунку з кальцієм, залізом і іншими мінералами з молока, погіршують засвоєння препаратів. Тому організм не бореться з інфекціями.

Перед купівлею і ліків від астми або застуди, варто запитати чи входить ці препарати в групу тетрациклінів або фторхінолів. Якщо так, то варто уникати молока, йогуртів та сирів впродовж 2 годин до і після прийому ліків.

3. Копчені продукти та антидепресанти

Якщо на етикетці таблеток написано, що вони містяться інгібітори моноаміноксидази, то прийом їх разом з продуктами, багатими на амінокислоту тирамін, призведе до небезпечного для здоров'я сплеску артеріального тиску. У список цих продуктів також входить червоне вино, кисла капуста, хот-доги, витримані сири і розливне пиво, або ель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали 7 продуктів, які заборонено їсти на сніданок

4. Яблучний сік і ліки від алергії

При прийомі ліків від сінної лихоманки, не можна вживати разом яблучний, апельсиновий або грейпфрутовий сік, не дочекавшись 4 години після прийому таблеток. Ці соки гальмують пептид, який транспортує ліки з кишечника в кров. В результаті ефективність препарату знижується на 70 відсотків.

Також краще не пити ці сокиразом антибіотиком ципрофлоксацину, засобу для лікування щитовидної залози або засобів від алергії і астми.

5. Кориця і варфарин

Варварин застосовують для розрідження крові за його вміст вітаміну К. Кориця містить речовину кумарин, яка також розріджує кров. Прийом обох цих речовин може викликати серйозне пошкодження печінки.

Зараз ви читаєте новину «5 продуктів, які небезпечно поєднувати з ліками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути