пʼятниця, 06 листопада 2020 11:52

Спрей від коронавірусу для тхорів планують тестувати на людях

Спрей від коронавірусу для тхорів планують тестувати на людях
Тхорів часто використовують для вивчення різних респіраторних захворювань. Фото: pixabay.com

Група науковців зі США та Нідерландів розробила спрей для носа, який захищає тхорів від коронавірусу. Дослідження поки провели на групі з 6 тварин, а тому невідомо, чи буде препарат ефективний для людей.

Частину фреток інфікували SARS-CoV-2 за кілька днів до експерименту, а іншим давали назальний спрей. За добу в спільній клітці здорові тхори не підхопили коронавірусне захворювання, ідеться у препринті на bioRxiv.

Спрей захищав від вірусів упродовж 24 годин. Якщо препарат виявиться ефективним і для людей, можна буде спати в одному ліжку з інфікованим чи перебувати із хворими дітьми без шкоди власному здоров'ю. Дослідники планують подати патент на продукт та знайти фармацевтичну компанію, зацікавлену в клінічних дослідженнях на людях. Поки спрей ефективно захистив тварин від 4 штамів коронавірусу.

Тхорів часто використовують для вивчення різних респіраторних захворювань, адже вони, як і люди, здатні інфікуватися через ніс. Новий спрей містить ліпопептид, частину амінокислот, яку взяли з ділянки коронавірусу, що рідко мутує. А тому препарат не дає вірусу прикріпити до стінки клітини свою РНК.

Учені обіцяють, що препарат не буде дорогим, а тому його зможуть направити до бідних країн. Складники спрею можна виготовляти та транспортувати у вигляді порошку, який не потребує охолодження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Втрата конкретних запахів може бути симптомом інфікування Covid-19

Науковці з Гонконзького університету також створили назальний спрей, який містить вакцину від коронавірусу та грипу одночасно. Ідея полягає в тому, аби нищити респіраторні віруси там, де вони зазвичай потрапляють в організм, — у носі. Імунізація від грипу за допомогою впорскування в ніс уже відома — новий препарат повинен забезпечити захист ще й від Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Спрей від коронавірусу для тхорів планують тестувати на людях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути