Ексклюзиви
пʼятниця, 02 березня 2018 15:20

Спортивна травма: лікар розповів про головні ризики, профілактику і екстрену допомогу

Поряд з безсумнівною користю для здоров'я, фігури і настрою, заняття фітнесом несуть і деякі ризики. Як вибрати тренування, які оптимально підійдуть вашому організму і що робити, якщо сталася спортивна травма, для Gazeta.ua розповідає керівник відділення ортопедії і травматології МС "Добробут" Василь Шмагой.

 

Наші суглоби, м'язи і хребет люблять рухи - адже для цього вони і створені! А гіподинамія - проблема сучасних офісних працівників - послаблює організм в цілому і робить його більш схильним до травм.

Однак є також і інша крайність - непомірні навантаження "на рекорд" і спорт досягнень - також вельми небезпечні. Оптимальною буде "золота середина": вибирайте вид спорту з урахуванням своїх "слабких місць" і займайтеся регулярно (не менше 2-3 разів на тиждень, інакше організм відвикає від навантажень), нарощуючи інтенсивність поступово.

Найпоширеніші травми при заняттях спортом

Тренування під керівництвом досвідченого тренера - ось головна відповідь на питання "Як уникнути спортивних травм". Фахівець допоможе розрахувати оптимальну для вас навантаження і відпрацювати техніку виконання. Враховуйте також потенційні "зони ризику". Так, наприклад, силові тренування в тренажерному залі надають підвищене навантаження на суглоби і органи малого тазу. А відновлення тієї чи іншої групи м'язів зазвичай триває 4-5 днів.

Виходячи з цього, оптимальний режим навантажень в залі виглядає приблизно так: двічі в тиждень - верхній плечовий пояс, один раз - м'язи нижньої частини тіла (прес, стегна, сідниці) і один раз - кардіотренування. Біг, а також волейбол, баскетбол та інші види спорту, де потрібно стрибати, надають ударне навантаження на хребет, колінні суглоби і щиколотки. Обов'язково вибирайте спеціальне взуття (кросівки для бігу чи волейболу - вони утримують стопу в правильному положенні і амортизують удар). Бігайте не по асфальту, а по бігових доріжках зі спеціальним покриттям або в парку.

Нетренованій людині краще почати з велотренажера або орбітреку - заняття на них забезпечать хороше кардіонавантаження. А пізніше, коли м'язи, що підтримують суглоби, зміцніють, можна переходити до бігу та стрибків. Бальні танці зміцнюють м'язи спини: їх рекомендують для лікування сколіозу і відновлення постави. А ось танці, які передбачають скручують навантаження на коліна (народні, східні, латина) можуть бути потенційно небезпечні для зв'язок і менісків.

У зимовий час основний потік операцій у травматології пов'язаний з травмами, отриманими під час катання на лижах. Як правило, мова йде про пошкодження колінних і гомілковостопних суглобів, переломи щиколоток, великогомілкової кістки, ключиць і верхніх кінцівок. Головна профілактика тут - дотримання почуття міри. Лижі - модний вид спорту, а новачки нерідко намагаються освоїти складні елементи, не маючи належної підготовки. Вибирайте гірськолижні спуски, оснащені травмпунктом і катайтеся на трасах, які відповідають вашому рівню підготовки.

Перша допомога: що робити при травмі

Чим можна допомогти постраждалому, поки ви чекаєте приїзду "швидкої"? Правило № 1 при закритій травмі - знерухомити пошкоджену кінцівку. По-перше, рух посилює біль - і від травматичного шоку людина може втратити свідомість. А по-друге, може посилити травму (наприклад, при складному переломі кістки осколки можуть зміститися, що значно ускладнить лікування).

Якщо за лікарською допомогою доводиться їхати самостійно, слід помістити травмовану кінцівку на сильні позиції як, якщо це нога, то злегка підняти. Правила першої допомоги, якщо ви забилися або підвернули ногу - це прикласти до хворого місця холод (найпростіше: будь-які продукти з морозильника). Холод сповільнить розвиток набряку і знизить біль. Якщо пошкоджені шия, хребет, голова, то правило "не ворушити потерпілого" особливо актуальне.

Можна тільки покласти людину на бік, підклавши нижню руку йому під голову (або, якщо він залишається на спині, стежити за становищем язика: важливо, щоб він не западав).

Відновлення після спортивних травм

Все залежить від виду травми. Лікар розповість про обмеження на час відновлення. У багатьох випадках необхідна лікувальна фізкультура: спеціальні вправи допоможуть швидше розробити пошкоджену кінцівку. В середньому, терміни відновлення приблизно такі: при розтягуванні зв'язок - 2 тижні спокою і потім мінімум тиждень тренувань у щадному режимі, з фіксацією еластичним бинтом.

При розриві зв'язок або пошкодженні меніска - від 1 до 3 місяців (залежно від складності травми і виду лікування: оперативного або консервативного). При переломі необхідно утримуватися від спортивних навантажень на пошкоджену зону протягом 2-3 місяців.

Зараз ви читаєте новину «Спортивна травма: лікар розповів про головні ризики, профілактику і екстрену допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути