Рослинна олія давно оселилась на поличках наших кухонь. Проте не всім достеменно відомо, як правильно застосовувати таке харчове масло.
Дієтологиня Анна Корнейчук розповіла, яку олію обрати соняшникову, оливкову і лляну, чим багата кожна з них та як використовувати їх у кулінарії, пише "Здоров'я24".
Рафінована чи нерафінована?
Під час рафінування олія хоч і втрачає більшість поживних речовин, проте стає чистішою від небезпечних. На ній рекомендують смажити. Нерафінованою ж ліпше заправляти салати. Адже коли ви ллєте таку на сковорідку та вмикаєте вогонь, через кілька хвилин вона піниться й димить.
Соняшникова олія
Соняшникова олія багата вітаміном Е, а ще містить лінолеву кислоту, яка належить до незамінних жирних кислот (будова клітин і тканин, їхнє нормальне функціонування). Проте у ній занадто багато Омега-6 й практично немає Омега-3. А оскільки в раціоні сучасної людини Омега-6 і так забагато, то постійне вживання продуктів із цими кислотами може призводити до передчасного старіння, розвитку серцево-судинних захворювань.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На українців чекають три потужні магнітні бурі
Оливкова олія
Знижує рівень "поганого" холестерину в організмі, зміцнює судини, роблячи їх еластичнішими, а також зменшує ризик виникнення злоякісних пухлин.
Варто купувати оливкову олію преміум-класу Extra-virgin olive oil, яку одержали методом віджиму. Її кислотність не повинна перевищувати 0,8%, пляшка має максимально захищати рідину від сонячного світла, а термін зберігання олії мусить не перевищувати 18 місяців.
Лляна олія
Лідером із вмісту жирних кислот Омега-3 є лляна олія. Їх у цій рідині – понад 50%. Завдяки цьому вона унікальна. Використання цієї олії допомагає запобігати серцево-судинним захворюванням, діабету, а ще нормалізує роботу всієї травної системи. Лляну олію у відкритій пляшці потрібно зберігати лише в холодильнику, не більше 3-4 тижнів. І, звісно, не смажте на ній, адже при високій температурі вона миттєво окислюється.
Рослинна олія натще
Вживати її натще чи ні, вирішує ваш лікар. Адже, з одного боку, так ви запускаєте в роботу печінку й жовчний міхур. З іншої ж – активний викид жовчі може посилити уже наявні хвороби шлунково-кишкового тракту.
Також лікарка вернути увагу на інші, не менш поживні рослинні олії: конопляну, гарбузову, кунжутну, з волоського горіха.
Сирі чи варені: які овочі корисніші? Для кишківника корисніше їсти відварні овочі, ніж сирі.
Коментарі