середа, 30 грудня 2020 19:53

Що заважає розвитку трансплантології в Україні

1 січня 2021 року має запрацювати єдина база донорів для трансплантації. В Україні вже є перші позитивні результати пересадки серця, нирок, печінки і кісткового мозку.

Як покращити систему і підготувати суспільство до посмертного донорства, розповів Gazeta.ua Костянтин Руденко, заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова.

Автор: Фото надане Костянтином Руденком
  Костянтин Руденко вважає, що після запуску бази донорів кількість трансплантацій збільшиться.
Костянтин Руденко вважає, що після запуску бази донорів кількість трансплантацій збільшиться.
На програму лікування за кордоном в Україні щорічно витрачається близько 2 мільярдів гривень. Це шалені кошти, які при правильному використанні повинні працювати в нашій країні

Який потенціал в України для розвитку трансплантації?

Історично ситуація з трансплантологією в Україні складається парадоксально. Перша в світі пересадка нирки людини була виконана в 1933 році в Харкові нашим співвітчизником хірургом Юрієм Вороним. А першу успішну трансплантацію серця зробили лише у 1967 році, виконав її Крістіан Барнард. Ми маємо дуже хороші результати по кардіохірургії і по загальній корекції вад. Єдиним проблемним напрямком є трансплантація. На програму лікування за кордоном в Україні щорічно витрачається близько 2 мільярдів гривень. Це шалені кошти, які при правильному використанні повинні працювати в нашій країні, щоб ліквідувати черги на трансплантацію органів. В нас вже пересаджено 9 сердець за рік. Але поки що маємо певні проблеми в законодавстві, певний консерватизм деяких наших лікарів і не готовність до цього нашого суспільства.

Що треба зробити, щоб покращити систему?

Цього року зроблено досить багато в цьому напрямку. І завдяки міністерству охорони здоров'я, Академії медичних наук і громадських організацій, органна трансплантація повинна запрацювати. По-перше, повинна бути побудована система, незалежний орган трансплант-координації, який би контролював ситуацію з трансплантацією. Він повинен найближчим часом запрацювати. По-друге, повинна бути побудована система санавіації. Зараз в цьому напрямку дуже конструктивно працюємо з міністерством внутрішніх справ. Вони дають свої гвинтокрили для перевезення органів. І по-третє, повинен запрацювати орган трансплант-координаторів, які будуть розмовляти з родичами і роз'ясняти наскільки важлива система транплантації. І що дуже важливо для системи – це новий наказ і правила констатації смерті головного мозку. Бо без цього ні про яку органну трансплантацію мови йти не може. Поки що є деякий консерватизм наших анестезіологів-реаніматологів і не вистачає обладнання для констатації смерті головного мозку в перифиричних центрах. Це важливо. Тому за умови виправлення цієї ситуації, ми зможемо радикально збільшити кількість пролікованих хворих. Всі ці складові є принциповими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Фраза "чорні трансплантологи" абсолютно неправдива" - експерт

Автор: Фото надане Костянтином Руденком
  Костянтин Руденко вважає, що після запуску бази донорів кількість трансплантацій збільшиться.
Костянтин Руденко вважає, що після запуску бази донорів кількість трансплантацій збільшиться.

Яка ситуація з фінансуванням системи трансплантології?

Держава в достатній кількості заклала кошти на цей рік і вже на наступний. На жаль, залишається проблема з донорами.

Маємо достатньо спеціалістів?

Є зацікавленість ряду лікарень, які хочуть робити трансплантацію нирок і серця. Це Суми, Черкаси, Львів, Рівне, Хмельницький і Вінниця. Трансплант-координатори масово проходять навчання. Практично всі центри, що пересаджують серце або хочуть цим займатися, пройшли навчання в Америції, Німеччині, Італії та Білорусі. Ми готові технічно і організаційно. Але залишається виправити ситуацію з анестезіологами-реаніматологами, щоб вони вчасно констатували смерть головного мозку пацієнтів. Так, прийнятий закон про презумпцію незгоди. Але при нормальному та адекватному спілкуванні трансплант-координатора з родичами це не є великою проблемою. Ситуація може бути вирішена і донори можуть бути. Коли запустять єдиний реєстр, вона покращиться. Думаю, в наступному році кількість трансплантації набагато збільшиться.

Наше суспільство готове до посмертного донорства?

Останні чотири роки в засобах масової інформації намагаються цю ситуацію зрушити з місця. Тут важлива роль підтримки програми трансплантації нашим президентом, прем'єр-міністром, політиків, духовенства, моральних лідерів нації. Вони повинні чітко сказати, що це дуже важливо і в цьому немає криміналу. Без цього суспільству пояснити дуже складно, хоч ми це робимо. І воно вже почало дозрівати. Ті поодинокі успіхи трансплантації серця, печінки і нирок кажуть про зміну ставлення, психології людей. Адже раніше вважали, що пересадка органів щось погане, пов'язана з "чорними" трансплантологами. Закон фактично унеможливлює якісь кримінальні моменти. Із 1 січня має запрацювати єдина база донорів. Ми цього очікуємо, бо це забезпечить незалежний і неупереджений вибір реципієнта для донорства в автоматичному режимі.

З 1 січня трансплантації в Україні будуть поза законом. Саме в перший день Нового року вступає в дію новий Закон про трансплантологію, завдяки якому важкохворі, яким раніше не могли допомогти в Україні, зможуть пролікуватись на Батьківщині. А старий Закон, за яким проводились трансплантації в Україні втрачає чинність.

Зараз ви читаєте новину «Що заважає розвитку трансплантології в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути