У Запоріжжі за останні кілька днів до реанімації потрапили 5 людей. Їм усім поставили діагноз "ботулізм" через вживання в'яленої риби кустарного виробництва.
Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".
"З трьох мешканок Запоріжжя віком - 53, 40 і 30 років, госпіталізованих за останню добу після вживання в'яленої риби з діагнозом ботулізм. Двоє знаходяться на штучній вентиляції легенів, третя має порушення ковтального рефлексу і порушення мови. Вони всі говорять, що їх хтось пригощав рибою кустарного виробництва. На сьогоднішній день у нас в області захворіло 10 осіб на ботулізм, з початку року, в основному, у весняні місяці. І буквально останні кілька днів - п'ятеро людей потрапили в реанімацію", - говорить Ірина Іванова, головний інфекціоніст Запорізької області.
Медики відзначили, що у всіх хворих є шанси одужати, хоча ботулізм протікає важко і може завершитися "летальним результатом".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ботулізм: від в'яленої риби помер чоловік
Інфекціоністи відзначають, що найбільш небезпечна в'ялена риба кустарного виробництва, яка продається як на стихійних ринках, так і в магазинах Запоріжжя.
"Хотілося б, щоб запорожці не вживали цю рибу, і особливо, не давали її дітям. Якщо ж уникнути отруєння не вдалося, перші симптоми: сухість у роті, слабкість, запаморочення. Швидко розвиваються очні симптоми, двоїння предметів," мошки "перед очима . Порушення ковтання, коли важко ковтати і рідку, і тверду їжу, поперхивание, також з'являється гугнявість голосу. В таких випадках потрібно негайно викликати швидку допомогу, і до приїзду лікаря починати промивати шлунок, промивати його до чистої води і прийняти сорбенти", - сказала Ірина Іванова.
Коментарі