субота, 12 вересня 2020 06:30

Школярі півроку на карантині, що змінилося в навчальному процесі

‌Рівно півроку тому українські школярі перейшли на дистанційне навчання. Таке рішення ухвалив Кабмін, щоб запобігти активному розповсюдженню коронавірусної інфекції в країні.

З того часу і до літніх канікул контрольні, домашні роботи та уроки проводилися в онлайн режимі. Вимушений експеримент зберіг здоров'я молодого покоління, попри це батькам дався не легко. Адже дітей постійно потрібно було контролювати та нагадувати, що вони не вдома, а перш за все на уроці в школі, кажуть психологи.

Автор: Andrea Piacquadio from Pexels
  Навчальний процес онлайн став випробуванням для більшості батьків.
Навчальний процес онлайн став випробуванням для більшості батьків.

"Доводилося постійно сваритися із донькою, через те, що вона не серйозно ставилася до навчання. Забувала виконувати домашні завдання, або брати участь в онлайн уроках, аргументуючи це тим, що проспала, або просто забула. Тому, кожного ранку я підіймала її зі скандалом", - розповіла 30-річна Наталія Ткачук із Мелітополя.

Навесні до навчальних закладів діти так і не повернулися. Окрім цього були скасовані останні дзвоники та випускні.

У кінці серпня щодня ЗМІ рясніли новинами про не менше, ніж тисячу заражених по всій країні. Через, що до останнього МОН та МОЗ не могли вирішити, як вчинити цього разу. Залишити дітей вдома, чи посадити за парти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість інфікованих Covid-19 у школах різко зросла - МОН

Не зважаючи на складну епідеміологічну ситуацію 1 вересня відбулося. Урочистостей не було, але за парти діти таки сіли. Щоправда, не усі.

Ті, хто мешкає у містах, віднесених до "червоної" зони залишилися на заочному навчанні, це:

- місто Чоп Закарпатської області;

- Івано-Франківськ, Коломия, Калуш, Косівський та Тисменицький райони Івано-Франківської області;

- Пустомитівський район Львівської області;

- Біляївка, Ізмаїл та Болградський район Одеської області;

- Дубно Рівненської області;

- міста Тернопіль, Бережани та Чортків, Бережанський, Бучацький, Гусятинський, Заліщіцький, Збаразький, Монастирський, Теребовлянський, Тернопільський та Чортківський райони Тернопільської області;

- Великобурлуцький район Харківської області;

- Славута та Волочиський район Хмельницької області;

- Канів Черкаської області;

- Чернівці, Герцеївський, Кельменецький, Кіцманський, Новоселицький та Сторожинецький райони Чернівецької області;

- місто Ніжин, Бобровицький та Носівський райони Чернігівської області.

Правила оновленого зонування діятимуть з 14 вересня.

Автор: Arthur Krijgsman from Pexels
  Температурний скринінг для вчителів вище 37,2 градуса свідчить про недопуск до роботи.
Температурний скринінг для вчителів вище 37,2 градуса свідчить про недопуск до роботи.

У регіонах з "помаранчевим", "жовтим" і "зеленим" рівнями, навчання проходить згідно з дотриманням усіх карантинних правил.

У навчальних закладах з "помаранчевим" рівнем епідемічної небезпеки, учителям треба носити захисні щитки. Перед заняттями опитувати учнів щодо самопочуття та обстежувати на предмет ознак респіраторних захворювань. Батьків до школи не допускають.

Температурний скринінг для вчителів вище 37,2 градуса свідчить про недопуск до роботи. Використання антисептиків на вході й ретельне миття рук усіх учасників навчального процесу після кожного уроку є обов'язковими для шкіл, розташованих не тільки в "помаранчевій", але й у "жовтій" і "зеленій" епідеміологічних зонах.

Незалежно від карантину вхід до закладу освіти та пересування ним можливі лише в масці або респіраторі, однак діти початкових класів можуть перебувати в школі без них.

Усім іншим під час занять маски та респіратори можна не використовувати, однак вони є обов'язковими під час пересування всередині приміщення, на перервах.

МОН попереджає, у разі недотримання вимог законодавства України про охорону здоров'я керівники закладів освіти несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно із законодавством - стаття 80 Закону України.

"Згідно зі статтею 137 Кримінального кодексу України, невиконання або неналежне виконання професійних чи службових обов'язків щодо охорони життя та здоров'я неповнолітніх внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило істотну шкоду здоров'ю потерпілого: карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, чи позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого", - пишуть у МОН.

Зараз Тернопільська область знаходиться в червоній зоні, попри це навчальні заклади продовжують працювати. За це 8 вересня правоохоронці Тернополя склали протоколи за порушення карантину на керівників 31 школи та 12 дитсадків.

Зараз ви читаєте новину «Школярі півроку на карантині, що змінилося в навчальному процесі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути