пʼятниця, 31 травня 2019 18:49

Скільки людей вбиває куріння за рік - шокуюча статистика ВООЗ

Скільки людей вбиває куріння за рік - шокуюча статистика ВООЗ
Найбільше палять у країнах СНД, а найменше - у 15 державах Євросоюзу. Фото: Colin Behrens / Pixabay

Щороку від викликаних курінням хвороб у світі помирають 8 млн людей.

Серед жертв паління не лише самі курці, а й ті, хто змушений вдихати тютюновий дим. Про це свідчать дані Всесвітньої організації охорони здоров'я, пишуть Новини ООН.

"Тютюн вбиває 8 мільйонів людей за рік. У цьому числі майже один мільйон тих, хто не палить, але страждає від так званого пасивного куріння - тютюнового диму, що випускають ті, хто палить. Один із головних наслідків такої пристрасті до тютюну - рак легенів", - йдеться у повідомленні.

За словами дослідників, проблема вживання тютюну особливо актуальна для Європейського регіону ВООЗ. Там палять 209 млн людей.

"Це 29 відсотків населення країн регіону - найвища частка курців населення порівняно з іншими регіонами. Причому серед європейських жінок частка курців становить понад 20 відсотків - тоді як у глобальному масштабі палить лише 7 відсотків жіночого населення", - констатують у ВООЗ.

Також відзначають, що пристрастю до тютюну обумовлені 9 із 10 смертельних випадків в Європейському регіоні ВООЗ. Усі вони викликані раком трахеї, бронхів і легенів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молодь починає з електронних цигарок і переходить на звичайні - лікар

"90 відсоткам усіх випадків раку легенів можна запобігти, відмовившись від цієї шкідливої звички. 2018-го в регіоні з палінням було пов'язано 18 відсотків смертей від усіх неінфекційних захворювань і 27 відсотків смертей від раку. Найвищі показники паління у країнах СНД, а найнижчі - в 15 державах Євросоюзу. Наприклад, у Росії частка курців становить 60 відсотків населення, а в Ісландії - 16 відсотків. Найбільше скорочення числа курців сталося в Австрії та Білорусі, а ось в Киргизстані та Молдові частка курців зростає і, ймовірно, збільшуватиметься і надалі", - наголошується у повідомленні.

Майже чверть повнолітніх людей в Україні палять щодня. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології

Зараз ви читаєте новину «Скільки людей вбиває куріння за рік - шокуюча статистика ВООЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути