середа, 04 листопада 2020 13:54

Скільки часу зберігається імунітет після легкої форми коронавірусу

Скільки часу зберігається імунітет після легкої форми коронавірусу
Дослідження, яке ще не рецензували інші експерти, встановило, що, хоча у деяких пацієнтів рівень антитіл знизився, їх відповідь на Т-клітини залишалася стійкою. Фото: pixabay

"Клітинний імунітет" до коронавірусу протягом 6 місяців мають пацієнти, які перехворіли легкою або безсимптомною формою.

Це показало дослідження Бірмінгемського університету, в якому взяли участь 100 людей у Великій Британії, пише "Українська правда".

Всі, хто брав участь у дослідженні, не були госпіталізовані. Висновки вважаються "обережно оптимістичними" Вчені, які представляли висновки, заявили, що вони "заспокоюють", але не мають на увазі, що в рідкісних випадках люди не можуть заразитися хворобою двічі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцина від грипу полегшує перебіг коронавірусу - дослідження

"Хоча наші результати викликають у нас обережний оптимізм щодо сили та тривалості імунітету, сформованого після зараження Covid-19, це лише одна частина головоломки. Нам ще потрібно багато чого навчитися, перш ніж ми повністю зрозуміємо, як працює імунітет до Covid-19", - зазначив Пол Мосс, професор гематології з Бірмінгемського університету

Дослідження, яке ще не рецензували інші експерти, встановило, що, хоча у деяких пацієнтів рівень антитіл знизився, їх відповідь на Т-клітини залишалася стійкою.

"(Наші) ранні результати показують, що відповіді Т-клітин можуть перевершити початкову відповідь антитіл", - сказав Шамез Ладхані, консультант-епідеміолог з громадського здоров'я Англії.

Дослідження також виявило, що розмір Т-клітинної відповіді різнився і був значно вищим у людей, які мали симптоматику Covid-19, ніж ті, у кого при зараженні не було симптомів. Науковці заявили, що це можна трактувати двояко: цілком можливо, що вищий клітинний імунітет може дати кращі результати захисту від повторного зараження у людей, які мали симптоми або що безсимптомні пацієнти можуть краще боротися з вірусом без необхідності генерувати значну імунну відповідь. Експерти, які не брали участі у дослідженні, вважають, що його висновки важливі та могли б доповнити знання про потенційний захисний імунітет до Covid-19.

"Ці результати дають запевнення в тому, що, хоча титр антитіл до SARS-CoV-2 може падати нижче рівня, який можна виявити протягом декількох місяців, рівень імунітету до вірусу може зберігатися. Однак залишається критичне питання: чи забезпечують ці стійкі Т-клітини ефективний захист від повторного зараження?" – прокоментував ситуацію Чарльз Бангем, голова правління імунології в Імперському коледжі Лондона.

Понад 46 млн людей у всьому світі інфіковані Covid-19, підтверджені випадки повторного зараження трапляються дуже рідко.

Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебрейєсус застеріг від ідеї, що колективний імунітет може бути реалістичною стратегією в боротьбі з пандемією коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Скільки часу зберігається імунітет після легкої форми коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути