Іноді здається, що з настанням осені підтримувати збалансоване харчування стає складніше.
Однак і восени можна забезпечувати себе необхідними вітамінами і корисними речовинами. Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я.
МОЗ розповіло про буряк.
"Він не лише додає яскравих кольорів нашим стравам, але й містить корисні речовини, які мають численні переваги для здоров'я - від підтримки серцево-судинної системи до покращення травлення", - пишуть.
Що корисного містить буряк
Вітаміни
вітамін С (аскорбінова кислота) - зміцнює імунну систему, підтримує здоров'я слизових оболонок і шкіри;
вітамін В9 (фолієва кислота) - важливий для утворення клітин крові, запобігання анемії, а також обов'язковий для нормального розвитку нервової системи плода під час вагітності;
вітамін В6 (піридоксин) - необхідний для утворення клітин крові, оптимального функціонування мозку, підтримки обміну речовин;
вітамін А у формі бета-каротину, який підтримує здоров'я органу зору, шкіри та слизових оболонок.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна вводити вакцину у ділянку, де татуювання
Мікроелементи
калій - регулює водно-сольовий баланс, підтримує здоров'я серця, сприяє забезпеченню нормального серцевого ритму та артеріального тиску і допомагає нормальній роботі м'язів;
магній - важливий для нервової системи, регулює роботу м'язів і серця, бере участь у процесах синтезу білків і вироблення енергії;
залізо - сприяє утворенню гемоглобіну, що необхідно для транспортування кисню у крові, і допомагає запобігти анемії, пов'язаної із його дефіцитом;
кальцій - необхідний для здоров'я кісток і зубів, бере участь у скороченні м'язів і передачі нервових імпульсів;
марганець - важливий для утворення сполучної тканини, регулює рівень глюкози і бере участь у метаболізмі жирів і вуглеводів;
мідь - допомагає у засвоєнні заліза, важлива для формування кісткової тканини і нервових волокон.
Інші корисні компоненти
бетаїн - підтримує роботу печінки, допомагає у регулюванні метаболізму і захищає від серцево-судинних захворювань;
антоціани - антиоксиданти, що захищають клітини від окислювального стресу і пошкодження вільними радикалами.
Міністерство охорони здоров'я назвало продукти, які здатні позитивно впливати на нервову систему. Серед таких - ромашка, насіння соняшника.
В осінньо-зимовий період слід дбати про профілактику нестачі вітаміну D, повідомило МОЗ і назвало продукти, які містять цей вітамін.
Коментарі