Осінньо-зимовий період зі зменшенням кількості сонця - час, коли варто особливо ретельно дбати про профілактику нестачі вітаміну D.
Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я.
Чим корисний вітамін D
Вітамін D:
забезпечує щільність кісток, розвиток м'язів;
допомагає регулювати баланс кальцію, магнію і фосфору;
підтримує опірність організму бактеріям і вірусам;
бере участь у діяльності нервової системи.
Джерела
Одними з найкращих джерел вітаміну D є м'ясо жирної риби (оселедець, лосось, тунець, скумбрія) і риб'ячий жир.
Він також міститься у яєчних жовтках, печінці, грибах і сирах.
Якщо йдеться про весняно-літній сезон, то регулярного збалансованого харчування і перебування на вулиці 10-15 хв достатньо, щоби здорова людина отримала необхідну кількість вітаміну D.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зберегти зір: 10 простих порад
"Не призначайте собі дієтичні добавки самостійно", - звертається МОЗ.
Люди різного віку потребують різної кількості вітаміну D.
Передозування цього вітаміну може призвести до накопичення солей кальцію у суглобах, нирках, підвищення рівня кальцію в сироватці крові, сечі та відкладення мінеральних речовин у м'яких тканинах.
"Обговоріть це зі своїм лікарем, щоби переконатися, що споживана кількість вітаміну D відповідає вашим потребам", - повідомляє Міністерство охорони здоров'я.
Для здоров'я серця потрібно мінімізувати вживання солі і цукру.
Центр громадського здоров'я розповів, як можна зміцнити імунітет восени.
Коментарі