понеділок, 17 грудня 2018 12:43

Сало й шелак: лікар розповів про ймовірні причини появи раку

Сало й шелак: лікар розповів про ймовірні причини появи раку
Сало здатне викликати закупорку судин і тим самим спричинювати порушення кровопостачання органів, що є однією з передумов розвитку раку. ФОТО: mytonus.com

Харчування є одним із найважливіших факторів ризику появи раку. Загрозу представляють продукти з канцерогенами. Це сосиски, ковбасні вироби й інші види переробленого м'яса. Усі вони містять нітрити натрію. Онкогенною є й звичайна свинина. Особливо м'ясо свиней, годованих гормональними добавками.

"І сало також шкідливе. Усі його дуже хвалять, мовляв, це наш національний продукт, його треба прикладати до рани, під час отиту класти у вухо. Але ми повинні пам'ятати, що сало — це концентрат холестерину, холестеринова бомба", — застерігає нейрохірург й онколог, асистент кафедри нейрохірургії Національної академії післядипломної освіти ім. Шупика Антон Шкіряк в інтерв'ю інтернет-виданню obozrevatel.

Пухлини можуть розвиватися внаслідок зниження кровопостачання тих чи інших органів. Відбувається воно через закупорку й звуження судин. Сало є тим продуктом, який викликає подібні наслідки.

"Також шкідливі і смажені, копчені продукти — усі вони містять денатурований білок. Він дуже шкідливий", — каже лікар.

Попередити рак лише за рахунок правильного харчування неможливо. Однак зменшити ризик таким способом можна на багато.

"Зверніть увагу, хто у світі живе довше за всіх? Перемагають японці. У них середній вік 85,3 року. У їхньому раціоні переважають морепродукти, морська капуста, рис без солі. Рис вони відварюють на воді і їдять, жодних приправ і жирів не використовують. На це треба звернути увагу. Є ще поняття середземноморської кухні, де переважає оливкова олія, яка має жовчогінну дію", — зауважує Антон Шкіряк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали методи діагностики хвороб, які видурюють з людей гроші

Окрім харчування, важливо мати достатньо фізичного навантаження. Воно повинно бути помірним. У цьому питанні необхідно підлаштовуватися під свій організм й індивідуально підбирати для себе методики тренувань.

"Людина має відчувати, до якого моменту їй приємно займатися спортом. Усе що виснажує, викликає дискомфорт — не потрібне. Але скажу, що абсолютна гіподинамія також небезпечна, бо може призвести до раку кишечника, шлунку, прямої кишки. Треба знайти ту "золоту середину", — радить фахівець.

Що ж до стресу, він не є прямою причиною розвитку раку. Однак передумови для зародження пухлини створити здатен.

"Він викликає порушення, наприклад, тахікардію, підвищення артеріального тиску та/або внутрішньочерепного, збільшення кількості виділення шлункового соку тощо. Усі ці причини можуть потім призвести до передракових станів або навіть до раку", — уточнює Антон Шкіряк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкрили зв'язок між раком та інфекцією

Чи є небезпечними популярні косметичні процедури, наразі невідомо. Однак точно встановлено наявність шкідливих речовин у деяких видах декоративної косметики.

"Ось із приводу нігтів, які покривають дуже модним шелаком, то для їхнього затвердіння використовуються шкідливі формальдегіди. Наприклад, оксид титану, який викликає онкологічні процеси. Він же є в помадах. Усі барвники для волосся теж небезпечні, бо виробляють їх на основі шкідливих хімічних сполук", — наголошує онколог.

Раніше розповіли про нову методику, завдяки якій можна виявити рак за 10 хвилин. Достовірність її становить 90%. В основу цієї методики покладено спостереження за реакцією людської крові на метал.

Зараз ви читаєте новину «Сало й шелак: лікар розповів про ймовірні причини появи раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути