четвер, 16 грудня 2021 15:39

Рада дозволила давати згоду на посмертне донорство через "Дію"

Рада дозволила давати згоду на посмертне донорство  через "Дію"
Законопроєкт №5831 ухвалила Верховна Рада. Це означає, що усі охочі зможуть давати прижиттєву згоду на донорство органів через "Дію". Фото: pixabay.com

Верховна Рада 16 грудня ухвалила законопроєкт №5831 про внесення змін до законодавчих актів, що регулюють питання трансплантації органів людини. Згідно з ним, всі охочі зможуть давати прижиттєву згоду на донорство органів через портал "Дія".

"Метою проєкту закону є забезпечення реалізації конституційного та природного права людини на життя та охорону здоров'я", - повідомила пресслужба парламенту у Telegram.

Ухвалений закон прокоментував позаштатний радник голови МВС Антон Геращенко у своєму Facebook. Він назвав його "революцією в питанні збереження життя українців".

"Впевнений, що команда Михайла Федорова (голова Мінцифри. - Gazeta.ua) в найкоротші строки розробить вкладку в "Дію" про надання прижиттєвої згоди на донорство і вже у березні нового 2022 року нею зможуть скористатися тисячі українців", – написав Геращенко.

За його словами, Україна за часів Незалежності майже втратила власну трансплантологію, насамперед через складну процедуру отримання згоди рідних на донорство органів померлої людини або пацієнта, в якого зафіксували смерть мозку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новонародженій пересадили серце тварини

У зв'язку з цим сотні хірургів-трансплантологів зплишили Україну і переїхали за кордон, тоді як в Україні помирали щороку від 4 до 5 тис. українців, які не дочекалися трансплантації.

"Потрібно пересаджувати 3 тис. нирок на рік. 2020 року пересадили 98. Потрібно пересаджувати 1100 печінок, а 2020 року пересадили лише шість. Потрібно пересаджувати 300 сердець на рік, а 2020 року пересадили лише дев'ять", – наголосив Геращенко.

Він нагадав, що зрушення почались 2018 року, коли ухвалили нове законодавство про трансплантацію. Воно дозволило громадянам давати прижиттєву добровільну згоду на донорство своїх органів.

"Я особисто одним із перших надав письмово згоду на донорство органів, але для цього мені було потрібно заїхати в МОЗ та заповнити купу паперових документів, що було повільно і незручно", – додав посадовець.

7 грудня у Львові пересадили нирку 15-річному Ярославу. Донором стала його баба Анастасія. Орган запрацював одразу на операційному столі. Трансплантацію провели у дитячій лікарні на Орлика. Це перша така операція у Першому територіальному медичному об'єднанні Львова

Зараз ви читаєте новину «Рада дозволила давати згоду на посмертне донорство через "Дію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути