Ексклюзиви
вівторок, 20 лютого 2024 09:59

П'ять тисяч кроків - це "сидячий" спосіб життя: скільки в день треба ходити пішки

П'ять тисяч кроків - це "сидячий" спосіб життя: скільки в день треба ходити пішки
Науковці вважають, що треба ходити більше, ніж 5 тисяч кроків в день Фото: pinterest

10 тисяч кроків є золотим стандартом здорового способу життя. Багатьом, через сидячий спосіб життя, досягти цієї мети нелегко.

Науковці відповіли, чи дійсно потрібні 10 тисяч кроків на день, чи вистачить п'яти тисяч.

"У сучасному житті люди сидять і ведуть набагато більш сидячий спосіб життя, ніж ті рівні активності, які ми повинні мати еволюційно", — сказав Newsweek Джон Форд, сертифікований фізіолог фізичних вправ Американського коледжу спортивної медицини JKF Fitness and Health у Нью-Йорку.

Багато негативних факторів ризику для здоров'я, які спричиняють смертність, значно посилюються сидячим способом життя та надмірним сидінням протягом дня, зазначив фізіолог.

Численні дослідження показали, що малорухливий спосіб життя може збільшити ризик серцево-судинних захворювань, діабету, ожиріння, раку товстої кишки, високого кров'яного тиску та депресії тощо. Дійсно, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, приблизно два мільйони смертей на рік можна пояснити недостатньою фізичною активністю.

Будь-яка форма фізичних вправ може мінімізувати ці ризики, але ходьба унікальна своєю доступністю, універсальністю та простотою.

"Додавання 1000 кроків до вашого розпорядку дня, що дорівнює приблизно 10 хвилинам швидкої ходьби, може знизити ризик смертності приблизно на 15 відсотків. Додаткове збільшення кількості кроків може ще більше збільшити користь для здоров'я.

Багато людей присягалися, що проходження від 10 000 до 20 000 кроків на день змінило їхнє життя. Але не в кожного є час (або енергія) для досягнення цих цілей", - сказав Newsweek Тійс Ейсвогельс, доцент кафедри фізіології фізичних вправ у медичному центрі університету Радбауд у Нідерландах.

Дослідження лабораторії Eijsvogels показали, що після певної кількості кроків немає значного збільшення користі для здоров'я, крім спалювання калорій.

"Цільова кількість кроків може залежати від багатьох факторів (вік, стан здоров'я тощо), але ми виявили, що максимальне зниження ризику смертності відбувається при 8800 кроках на день, а серцево-судинні події — при 7100 кроках на день", — сказав Ейсвогельс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як ефективно схуднути при сидячій роботі

Кроки також не єдиний спосіб залишатися фізично активним. "Існують також види діяльності, такі як плавання та їзда на велосипеді, які не завжди реєструються на моніторі активності, але це все одно активні хвилини у вашому дні", — сказав Форд.

"Зазвичай я раджу, що 5000 кроків недостатньо. Тому, що за день сидите занадто багато", — сказав Форд.

Згідно з офіційними показниками, все, що становить менше 5000 кроків, вважається "сидячим" способом життя.

Раніше дослідники виявили, що проходження щонайменше 3967 кроків на день допомагає людині зменшити ризик смерті від будь-якої причини. А проходження щонайменше 2337 кроків на день почало знижувати ризик смерті від серцевих захворювань.

Навіть якби люди проходили до 20 тис. кроків на день, користь для здоров'я продовжувала б зростати. Вони виявили, що ризик померти від будь-якої причини або від серцево-судинних захворювань значно знижується з кожними 500-1000 додатковими кроками, які людина проходить.

Зараз ви читаєте новину «П'ять тисяч кроків - це "сидячий" спосіб життя: скільки в день треба ходити пішки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути