субота, 05 жовтня 2024 00:30

П'ять поширених звичок, які скорочують тривалість життя

П'ять поширених звичок, які скорочують тривалість життя
Щоб прожити довше, требюа переглянути свої щоденні звички Фото: pinterest

Звички, які ми формуємо щодня, можуть значно впливати на тривалість життя та якість здоров'я.

Регулярна фізична активність, збалансоване харчування, достатня кількість сну та відмова від шкідливих звичок, таких як паління та надмірне вживання алкоголю, є ключовими факторами для довголіття.

Лікар медичних наук Риту Салуджа-Шарма розповіла, що старить наше тіло.

Шкідлива їжа

Їжа, яку ми їмо, тісно пов'язана з тим, як швидко ми старіємо, з ризиком розвитку хронічних захворювань, а також з нашим фізичним та психічним здоров'ям. Раціон харчування з високим вмістом цукру, фастфуду, насичених жирів, рафінованих вуглеводів та інших продуктів із високим ступенем обробки сприяє запаленню та прискорює процес старіння. В якості альтернативи можна включати до раціону більше фруктів, овочів, бобів, сочевиці, цільнозернових продуктів, горіхів та насіння.

Недостача сну

Сон необхідний нашого фізичного і психічного здоров'я. Салуджа-Шарма стверджує, що нестача сну не тільки підвищує ризик захворювань та впливає на якість життя, а й призводить до передчасного старіння.

Сидячий образ життя

Малорухливий спосіб життя сприяє запаленню, яке прискорить старіння.

"В ідеалі ми всі повинні намагатися виділяти певну кількість часу для занять спортом не менше ніж п'ять разів на тиждень. Оптимально мінімум 30–60 хв. на день", - зазначає фахівець. При цьому можна впровадити будь-яку зручну фізичну активність: прогулянки, підйом сходами замість ліфта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як досягти довгого життя: три основні звички людей, які живуть до 100 років

Занадто багато стресу

Здоров'я нашого тіла і розуму пов'язані, а стрес вважається фактором, що підвищує ризик багатьох захворювань і навіть скорочує тривалість життя. Вправи зниження стресу, навпаки, пов'язані зі збільшенням тривалості життя.

Вживання великої кількості алкоголю

Алкоголь у великій кількості сприяє запаленню та збільшує ризик розвитку безлічі хронічних захворювань, таких як рак та захворювання печінки. Вживання алкоголю також сприяє зневодненню, яке прискорює старіння шкіри, включаючи набряклість та появу зморшок. Крім того, вживання алкоголю може заважати сну, впливаючи як на його якість, так і кількість.

Щоранку ми починаємо день із певних ритуалів, які здаються невинними. Проте деякі з цих звичок можуть негативно впливати на здоров'я та навіть скорочувати тривалість життя. Дізнайтеся, які ранкові звички варто переглянути, щоб зберегти здоров'я і уникнути розвитку хронічних захворювань, пов'язаних із передчасною смертю.

Зараз ви читаєте новину «П'ять поширених звичок, які скорочують тривалість життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути