четвер, 15 листопада 2018 17:31

Психологи назвали надійний спосіб профілактики депресії

Психологи назвали надійний спосіб профілактики депресії
Люди з хронотипом сови більш схильні до депресій. ФОТО: collective-evolution.com

Найкращий спосіб запобігти появі депресії — почати прокидатися не пізніше 6-ої ранку. Дослідження показало, що люди з таким режимом сну на 25% менше схильні до депресивних розладів.

"Пристосувавшись до нового розкладу, ви зможете перезапустити свій внутрішній годинник. Ваш організм це оцінить. Йому буде за щастя повернутися в природний ритм, який існував до винайдення штучного світла. У ті часи люди вдень займалися фізичною активністю і з настанням темряви вкладалися спати", — цитує австралійського психолога доктора Бейлі Бош відоме британське видання Dailymail.

Зекономлений на ранньому пробудженні час спеціаліст радить витратити на медитацію, виконання ранкової зарядки, смакування чашкою кави чи перегляд ранкової преси. Такі заняття покращать настрій й зададуть відповідний тон усьому дню.

"Прокидаючись рано, ви зможете без поспіху виконувати свої обов'язкові справи. Плюс робити все те, на що зазвичай не вистачало часу", — відзначила психолог.

За словами Бош, звиклі пізно лягати спати й пізно прокидатися частіше мають проблеми в особистому житті й у результаті нерідко лишаються самотніми. Вони більш схильні до шкідливих звичок, швидше втомлюються й страждають від порушень сну. Також є вразливішими перед стресом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим небезпечний стрес і як від нього захиститись

Щоб перелаштуватися на новий лад, психолог рекомендує щодня лягати спати й прокидатися о тій самій годині. Спланувати все так, аби на сон було відведено достатньо часу. Згідно з порадами Національного фонду сну США, норма залежить від віку:

для школярів (6-13 років) — 9-11 годин

для підлітків (14-17 років) — 8-10 годин

для молоді (18-25 років) — 7-9 годин

для дорослих (26-64 роки) — 7-9 годин.

для людей старшого віку (65+) — 7-8 годин

Щоб проблем із раннім засинанням не було, слід бути активним протягом дня, за можливості якомога більше перебувати на свіжому повітрі й за 6 годин до сну не пити кави. Також важливо спати з вимкненим світлом і не брати в ліжко гаджети.

Раніше розповіли, що собою представляє дитяча депресія. Найбільша проблема цього розладу — неспроможність дитини пояснити свій стан і до кінця в собі розібратися. Нерідко батьки приймають прояви депресії в дитини за звичайні примхи. Насправді ж перепади настрою, порушення сну, замкнутість можуть виявитися першими сигналами великої проблеми.

Зараз ви читаєте новину «Психологи назвали надійний спосіб профілактики депресії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути