пʼятниця, 26 червня 2020 14:26

Повідомили чим найчастіше отруюються влітку

Повідомили чим найчастіше отруюються влітку
Отруєння влітку виникає від яєць. Фото: harchi.info

Влітку найчастіше заражаються бактеріями сальмонели. Тоді підвищується температура, починається нудота, діарея та судоми рук чи ніг.

Це трапляється після вживання яєць і курячого м'яса. Також небезпечними стають продукти, що лежать поруч. Буває для отруєння достатньо доторк­нутися до яйця, що зберігається на полиці в холодильнику. І після того не помити руки з милом. Частинки посліду курки з бактеріями можуть потрапити на шкаралупу. Через кілька годин вони проникають всередину жовтка.

Про це розповідає Михайло Коваль, столичний інфекціоніст.

"Термін зберігання яйця починається від дати, коли воно було знесене, а не від дати сортування, яку вказують на шкаралупі. У холодильнику яйця можуть лежати до 2 місяці. Потім придатні тільки у вареному вигляді, для омлетів або тіста. Мають бути на окремій полиці або в упаковці", - наголошує фахівець.

Яйця слід варити не менше 5 хв. або підсмажувати яєчню з обох сторін. Жовток безпечний, якщо після приготування він не розтікається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили катастрофічні наслідки забруднення українських водойм

Небезпечними є не тільки самі яйця, а й продукти з ними. Їх потрібно тримати в холоді і тільки визначений термін. Торти і тістечка з білковим кремом не більше 72 год, з вершковим - 36 год, зі заварним - 6 годин.

5 місяців живуть у воді річок бактерії сальмонели. У вершковому маслі, м'ясі і ковбасі – 4 місяці, у сирі та заморожених тушках птахів 1 рік. Низькі температури консервують сальмонели, залишаючи їх життєздатними.

Кермо автівки має більше бактерій, аніж сидіння унітазу в громадському туалеті.

У салоні авто також виявили понад 700 видів різних бактерій. Найбільше – стафілококів, які є причиною харчового отруєння, шкірних інфекцій, сепсису, пневмонії та інших запальних інфекцій. Розповсюджена причина їх появи – приймання їжі в автомобілі.

Зараз ви читаєте новину «Повідомили чим найчастіше отруюються влітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути