Люди, які встаються рано у будні і відсипають у вихідні, мають більший ризик ожиріння та інсульту.
У їх кишечнику міститься менше корисних бактерій і більше шкідливих, які збільшують цей ризик.
Таких висновків дійшли фахівці з харчування з Королівського коледжу в Лондоні, пише BBC News.
У дослідженні фахівці проаналізували дані більш ніж тисячі людей. Дійшли висновку, що однією з ймовірних причин зростання кількості шкідливих бактерій у кишечнику є так званий соціальний джетлаг - звичка відсипатися у вихідні після ранніх підйомів по буднях.
Фахівець із харчування Кейт Бермінгем уточнила, що погіршення мікробіоми кишечника відбувається через шкідливу дієту, каже вона.
Любителі довго спати у вихідні на 16 відсотків частіше їдять картоплю, чіпси, а також солодке. Рідше вживають овочі, фрукти та горіхи.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вставати зранку без будильника вчасно: сім дієвих порад
"Погана якість сну впливає на вибір - люди сильніше хочуть продуктів з високим вмістом вуглеводів або цукру", - вважає спеціалістка.
Бермінгем підкреслила, що мікробіоти, які у великій кількості були виявлені в кишечнику людей, які страждають на соціальний джетлаг, викликають ожиріння, більш високий рівень запалення та ризик інсульту.
Денний сон збільшує ризик недоумства. До таких висновків дійшли вчені з Каліфорнійського університету.
Якщо ви хочете поспати вдень, то робити це потрібно з 12 до 16 години дня. Після 17 години сієста небажана: у цей час організм уже налаштовується на природний нічний відпочинок. Сон у цей час викличе втому та відчуття розбитості.
Коментарі