Ексклюзиви
субота, 23 січня 2021 17:39

Чому смертність від коронавірусу не падає

Чому смертність від коронавірусу не падає
Лікар з Києва назвав причини високої смертності від наслідків коронавірусу. ФОТО: Facebook.com

В Україні знижується кількість нових інфікованих коронавірусом, проте загальна від хвороби смертність не падає. Причиною є серцево-судинні захворювання, онкологія та пневмонії, пояснив на своїй сторінці в Facebook лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський.

"Якась частка цього показника відповідає за недіагностований ковід. Якась частка припадає на постковідні ускладнення (коли ПЛР вже мінус, а наслідки судинних порушень дають про себе знати)", – написав Дубровський.

На думку лікаря, основна причина збільшення смертності в тому, що більшість людей із супутніми захворюваннями недообстежується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому нові штами коронавірусу поширюються швидше

"По-перше, під час епідемії населення втратило доступність до надання медичної допомоги. Карантин, відмова від госпіталізації планових хворих, відстрочені планові операції, закриті судинні, кардіологічні відділення, зменшення кількості працюючого медичного персоналу, який забрали на роботу з ковідом. Всі ті запущені, недоліковані, недообстежені пацієнти з серйозними, особливо серцево-судинними та онкологічними захворюваннями, втратили необхідний час і увагу. Наслідки - не змушують себе довго чекати".

Другим фактором медик назвав масову паніку через страх заразитися коронавірусом.

"Залякане населення побудувало таке ставлення до медичної допомоги, що "краще посидіти і перетерпіти вдома, ніж їхати в лікарню, де ще заразять!". Таке ставлення до медичної системи призвело до дуже пізнього терміну госпіталізацій. До запущених важких форм як по ковіду, так і по інших хворобах. Ніколи не забуду, що було на початку епідемії, коли людину вже в критичному стані привозили, тому що вони до останнього не хотіла або не могла звернутися в лікарню зі своїх хронічних проблем", – підкреслив Дубровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус в Україні: актуальна статистика

По-третє, причиною високої смертності є малоефективне дистанційне лікування.

"Не забувайте про найширший обсяг самолікування, який був спровокований відсутністю єдиної виваженої інформації і загального підходу до ковіду (згадаємо всі ті схеми лікування в соцмережах, коли "обізнані" пацієнти радили всім і кожному свою версію лікування ковіду). Неконтрольовані прийоми зайвих ліків, помножені на постійний стрес, паніку і відчай точно не додали здоров'я населенню в цілому", – зауважив лікар.

Американська компанія Pfizer зобов'язалась надати цього року до 40 млн доз своєї вакцини від коронавірусу для бідних країн та держав із середнім рівнем доходів. Відповідний контракт компанія підписала з ВООЗ у межах ініціативи COVAX, інформує Associated Press.

Зараз ви читаєте новину «Чому смертність від коронавірусу не падає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути