Ексклюзиви
четвер, 01 жовтня 2020 11:35

Почався епідсезон грипу: що треба знати про вакцинацію

1 жовтня починається епідемічний сезон грипу. Циркулюватимуть по два типи А і В. Три штами – нові для українців. Медики закликають вакцинуватись, аби не допустити сплеску захворюваності та полегшити перебіг недуги. Цьогоріч епідемсезон грипу ускладнюватиме пандемія коронавірусу.

Чи можна одночасно захворіти на грип і коронавірус?

У науковій літературі описано три випадки одночасного інфікування коронавірусом та грипом. Поки що медики не можуть стверджувати, це винятки чи таке ймовірно для багатьох людей. Варто врахувати, що, коли почалась епідемія Covid-19, грип ішов на спад. Тому важко спрогнозувати, як вони циркулюватимуть разом.

В одну клітину зазвичай не потрапляють два віруси. Коли людина вже інфікована грипом, вона не може бути одночасно інфікована коронавірусом. І навпаки

"В одну клітину зазвичай не потрапляють два віруси. Грип уражає верхні дихальні шляхи і може вражати легені. Коронавірус теж. Тому конкуренція у вірусів буде за одні й ті самі об'єкти. Коли людина вже інфікована грипом, вона не може бути одночасно інфікована коронавірусом. І навпаки. Тому що виділяється захисний білок інтеферон, які не пускає інші віруси", - говорить Алла Мироненко, столичний імунолог.

Чому варто зробити щеплення від грипу?

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що карантинні обмеження та правила, які було введено через Covid-19, стримують поширення грипу та подібних захворювань. "Однак найнадійнішим способом не захворіти є саме вакцинація. І ми закликаємо всіх наших громадян почати робити щеплення", - сказав міністр.

Вакцинацію рекомендують проводити щороку, бо вірус постійно мутує. Щеплення можна робити протягом усього періоду епідсезону. Але краще перед початком, оскільки імунітет виробляється за 2-3 тижні. Він не гарантує того, що людина не захворіє, але вберігає від імовірних ускладнень і зменшує ризики смерті.

Вакцинована людина, яка все-таки захворіла на грип і потрапила у відділення інтенсивної терапії, проводить у лікарні в середньому на 4 дні менше, ніж невакциновані пацієнти.

Щеплення удвічі знижує загрозу смерті від грипу для дітей із супутними хворобами і на 65% - для здорових дітей.

Автор: Центр громадського здоров'я
  Вакцинація від грипу - це найкраща профілактика цього захворювання
Вакцинація від грипу - це найкраща профілактика цього захворювання

Хто у групі ризику?

До медичної групи ризику входять:

- діти до 5 років

- вагітні

- люди віком від 65 років

- люди з надмірною вагою

- хворі на діабет і хронічні серцево-судинні захворювання та особи з недугами легенів

До професійної групи ризику входять:

- медичні працівники

- учителі й вихователі

- продавці

- водії громадського транспорту.

МОЗ розглядає можливість закупівлі вакцин для людей із групи ризику за бюджетний кошт, зокрема для медичних працівників.

ЗА ПЕРШИХ ОЗНАК ЗАХВОРЮВАННЯ НА ГРИП ЗВЕРТАЙТЕСЯ ДО СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ. НЕ ЗАЙМАЙТЕСЯ САМОЛІКУВАННЯМ.

Які протипоказання до вакцинації?

Щеплення від грипу не проводять:

- у разі гострої хвороби, застуди, під час якої температура підвищується до 38–38,5 градуса.

- якщо людина приймає імуносупресанти, які пригнічують імунну систему. Або людина має важкий імунодефіцит. У таких випадках вакцина безпечна, але вона не призведе до імунної відповіді організму.

- якщо пацієнт має важку алергічну реакцію на вакцину чи її компоненти.

Автор: Центр громадського здоров'я
  Вакцинація від грипу - це найкраща профілактика цього захворювання
Вакцинація від грипу - це найкраща профілактика цього захворювання

Як і де вакцинуватись?

Потрібно звернутися до сімейного лікаря чи терапевта. Він визначить, чи задовільний стан пацієнта для проведення щеплення. Саму вакцину можна придбати в аптеці або у клініці. Її потрібно ввести в організм не пізніше двох годин з моменту купівлі, інакше вона втратить свої властивості. Для транспортування вакцини потрібна спеціальна сумка з холодовим елементом. Її можна купити або взяти під заставу в аптеці, деякі надають послуги доставки безкоштовно.

238 079

людей в Україні вакцинувалися від грипу минулого епідемічного періоду. Це 0,6% населення країни. Торік держава закупила 500 тис. вакцин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Епідеміологиня розповіла, як відрізнити Covid-19 від грипу

665 000

доз вакцини доставлять в Україну в епідсезон 2020-21 р. 500 тис. - VAXIGRIP TETRA виробництва Франції, діятиме від 4 штамів грипу. 45 тис. доз вакцини Інфлувак - виробник Нідерланди, тривалентна. 100 тис. доз вакцини ДжіСі Флю тривалентної та 20 тис. доз чотиривалентної виробництва Республіки Корея. Вакцина від трьох штамів грипу коштуватиме від 200 грн, від чотирьох – від 300 грн. За прогнозами експертів, у продаж вони надійдуть у середині жовтня.

4,9

млн українців перехворіли минулогу сезоні на грип та ГРВІ. Це 12,9% населення країни. 63% хворих — діти віком до 17 років. 71 людина померла від ускладнень, які викликав грип.

Інфекціоністка Ольга Голубовська повідомила,що вакцинуватися від грипу потрібно всім, але особливо тим, хто вже перехворів на коронавірус.

Зараз ви читаєте новину «Почався епідсезон грипу: що треба знати про вакцинацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути