четвер, 14 січня 2021 12:03

Перехворіти на Covid-19 чи вакцинуватися - від чого кращий імунітет

Перехворіти на Covid-19 чи вакцинуватися - від чого кращий імунітет
Одужання від коронавірусу і вакцинація створюють однаковий ефект для імунітету. Фото: pixabay

Якщо людина перехворіла на коронавірус, то в перші 5 місяців її імунітет має такий же захист, як і від вакцини.

Дослідження Організації охорони здоров'я Великої Британії показало, що після одужання в середньому захист є на 83% протягом 20 тижнів, повідомляє газета The Guardian.

"Імунітет дає вам ефект майже як у вакцини Pfizer і набагато кращий ефект, ніж у вакцини AstraZeneca, і це обнадіює людей", - сказала головна медична радниця організації, професорка Сьюзан Хопкінс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці зробили заспокійливу заяву щодо ефективності китайської вакцини

У 94% випадків є захист від повторного зараження. Водночас існує вища ймовірність для тих, хто перехворів, захворіти ще раз, але безсимптомно. Тоді захист діє в 75% випадків. Під час клінічних випробувань вакцина Pfizer показала ефективність в 95% випадків, а AstraZeneca - у 65%.

До експерименту залучили понад 20 тис. працівників сфери охорони здоров'я. Їх розділили на 2 групи залежно від того, чи хворіли вони на коронавірус. З червня по листопад 2020-го учасникам робили ПЛР-тести раз в 2 тижні і щомісяця перевіряли рівень антитіл в крові. Водночас за результатами дослідження не можна зробити висновків щодо імунітету літніх людей, які видужали від коронавірусу, адже всі учасники були віком від 35 до 54 років. Також невідомо, чи можливе повторне зараження новими штамами з Великої Британії, Південної Африки та Бразилії.

Якщо зробити лише 1 ін'єкцію щеплення від коронавірусу, а 2-гу ні, то це дасть "менш тривалий і менш сильний" імунітет. Про це розповіли імунологиня, докторка медичних наук Алла Волоха та імунологиня-алергологиня Тетяна Бондаренко.

Зараз ви читаєте новину «Перехворіти на Covid-19 чи вакцинуватися - від чого кращий імунітет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути