пʼятниця, 09 липня 2021 12:46

Паспорт вакцинації не дозволить вільно подорожувати. Експерт розповів деталі

Паспорт вакцинації не дозволить вільно подорожувати. Експерт розповів деталі
Електронний COVID-сертифікат найближчим часом можна буде оформити через додаток "Дія". Фото: Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Українці, потрапивши за кордон, в більшості країн світу все одно здаватимуть ПЛР-тест. І не важливо, матимуть паспорт вакцинації чи ні. Щеплені громадяни отримають єдину перевагу: їхній термін пребування на карантині зменшиться. Триватиме не 10 днів, а менше. Точну кількість ще не визначили.

Про це Gazeta.ua розповів Тарас Жиравецький, радник львівського міського голови з медичних питань.

"Більшість українців думають, що зможуть легко пересуватися по європейських країнах із паспортом вакцинації та не проходити ПЛР-тестування, але це не так. Паспорт вакцинації дає можливість, ймовірно, не йти на довгий карантин по приїзду в іншу країну. Точний термін ще не затвердили. Та ПЛР-тест здавати все одно треба. Бо вакцинована людина може заразитися коронавірусом сама й інфікувати інших", - сказав Жиравецький.

Таке рішення ухвалили не всі країни, а частина. Щоправда, точного списку із переліком держав, які не тестуватимуть на коронавірус приїжджих, поки що немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинованих Covishield не пускають в ЄС

"Частина країн, наприклад, Норвегія, сказали, що якщо в людини є антитіла, ПЛР-тест не робитимуть. І тоді паспорт вакцинації взагалі не потрібен. Але інші країни тестуватимуть приїжджих в будь-якому разі. Крім того, не всі країни визнають вакцину Coronavac. Натомість AstraZeneca та Pfizer визнають", - сказав лікар

Електронний Covid-сертифікат найближчим часом можна буде оформити через додаток "Дія", а в паперовій формі отримати в установах охорони здоров'я. Там буде інформація про те, якою вакциною щеплена людина, дані про наявність негативного результату тесту на коронавірус або про наявність антитіл.

Українці, які отримали обидві дози китайської Covid-вакцини Coronavac та мають міжнародне свідоцтво, можуть відвідати 10 країн. Деякі з цих країн просять заповнити спеціальні анкети, тому перед в'їздом радять перевіряти інформацію на сайтах посольств. При в'їзді необхідно показати роздруковане англійською мовою міжнародне свідоцтво про Covid-щеплення.

Зараз ви читаєте новину «Паспорт вакцинації не дозволить вільно подорожувати. Експерт розповів деталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути