Ексклюзиви
неділя, 26 грудня 2021 03:30

Omicron може викликати ще одну хвилю захворюваності в Україні - епідеміолог

Omicron може викликати ще одну хвилю захворюваності в Україні - епідеміолог
Є усі шанси отримати ще одне серйозне зростання захворюваності, пов'язане тепер із Omicron

Епідеміолог Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк заявила, що штам Omicron може викликати ще одну хвилю захворюваності в Україні.

"Omicron вже зафіксували в Україні, і нічого тут непередбачуваного немає, оскільки штам дуже швидко розповсюджується, кордони у нас не закриті, люди їздять, спілкуються. У будь-якому разі ризики привезти-вивезти цей штам із країни однозначно є. Тому на сьогоднішній день його вже зафіксував Центр громадського здоров'я. Відповідно, можемо зробити висновок, що штам в Україні є, а от в якій кількості, ми поки що точно не знаємо. Мені здається, що наразі домінує "Дельта", але не виключено, що ми отримаємо наступну хвилю, викликану "Омікроном", - зазначила медик в інтерв'ю ТСН.

Сояк також пояснила, чи може Omicron витіснити "Дельту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штам Omicron стане домінуючим у Європі

"Звичайно, чисто теоретично Omicron може витіснити "Дельту" і навіть повинен її витіснити. Оскільки той активний прошарок населення, який спілкується, перебуває у громадських місцях, офісах і тощо, вже перехворів на штам "Дельта" або хворіє зараз. І в усіх нових випадках, звісно, вже переважатиме штам Omicron, якщо він у нас викличе спалах. І я думаю, що немає приводу цьому спалаху не бути. Наші карантинні заходи не сильно відстежуються та контролюються. Рівень вакцинації є досить низьким. Тому є усі шанси отримати ще одне серйозне зростання захворюваності, пов'язане тепер із Omicron, - підсумувала вона.

Вчені назвали деякі нові симптоми штаму Omicron, на які з них потрібно звернути увагу. Люди, які захворіли, помітили кілька інших симптомів, які зазвичай не пов'язані з Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Omicron може викликати ще одну хвилю захворюваності в Україні - епідеміолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути