середа, 13 вересня 2023 17:14

"Одноразки" і вейпи шкодять здоров'ю. Науковці пояснили, як саме

"Одноразки" і вейпи шкодять здоров'ю. Науковці пояснили, як саме
Вейп: науковці заговорили про серйозну загрозу від цих електронних сигаретФото: pixabay

Вдихання парів електронних сигарет може заважати роботі імунних клітин.

Навіть помірна дія диму пригнічує активність клітин. Такого висновку дійшли науковці з університету Бірмінгема, повідомляє Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Вдихання диму електронних сигарет може пошкодити нейтрофіли - першу лінію захисту імунної системи людини.

Отримані дані є важливими, оскільки попередні дослідження показали, що пошкодження нейтрофілів, спричинене вживанням тютюну, може призвести до довгострокового пошкодження легень.

Дослідники Бірмінгемського університету взяли зразки крові у здорових донорів. Вони ніколи не вживали тютюн та не користувалися вейпами. Потім науковці піддали нейтрофіли, взяті з крові, впливу 40 затяжок неароматизованого вейпу, що є низьким щоденним впливом. Частина зразків зазнала впливу парів, які містять нікотин, а інші - альтернатив, що не містять нікотин.

Результати тестів показали, що як у нікотиновій, так і в безнікотиновій групах нейтрофіли залишилися живими, але "застрягли" на місці, що зробило їх нездатними ефективно протистояти загрозам для організму.

"Ми виявили, що після короткого, слабкого впливу парів електронних сигарет клітини залишаються живими, але більше не можуть рухатися так ефективно й не можуть виконувати свої нормальні захисні функції. Цікаво, що пари від рідин для електронних сигарет, що не містять нікотин, мали такі ж негативні наслідки, що й пари від рідин для електронних сигарет, що містили нікотин", каже доктор, доцент кафедри респіраторних наук в університеті Бірмінгема Аарон Скотт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Франція збирається заборонити електронні "одноразки"

Люди, які регулярно використовують електронні сигарети, наражаються на вищий ризик респіраторних захворювань, додав він.

"Вплив вейпінгу на підвищення активності нейтрофілів незалежно від нікотину може мати довгострокові наслідки для здоров'я", - підсумувала професорка Ліз Сапі, директорка Інституту запалення і старіння Бірмінгемського університету.

В Україні встановлять загальні обмеження на куріння тютюну, зокрема електронних сигарет, а також систем нагрівання тютюну, подібних до Iqos.

Зараз ви читаєте новину «"Одноразки" і вейпи шкодять здоров'ю. Науковці пояснили, як саме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути