вівторок, 08 грудня 2020 15:29

"Новорічний карантин буде безглуздий" - лікар шокував правдою

"Новорічний карантин буде безглуздий" - лікар шокував правдою
Андрій Александрін розповів, що заважає вакцинуванню від коронавірусу. Фото: glavcom.ua

Карантин із 2 січня непотрібен. Тоді і так зменшиться кількість хворих. Люди святкують із родичами та друзями, з якими вони й так зустрічаються. Але при цьому менше користуються громадським транспортом та не відвідують робочі місця.

Краще зробити б його вже зараз у областях, де лікарні забиті, - каже Андрій Александрін, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю.

"Новорічний карантин не має стосунку до епідеміології. Жодні заходи, які впроваджував наш уряд, не виправдалися. Ще один локдаун буде безглуздим. Я підтримую адаптивний карантин, але щоб його дотримувалися. А не була пародія, як до цього часу. Його не організували повною мірою. Ніхто не боявся штрафів поліції і вони були умовні", - наголошує фахівець.

Україна не може запозичити сценарій поведінки для лікування коронавірусу через упущений час і незаконослухняних людей.

"У нас закінчилися медичні працівники. Усі живі люди і не можуть працювати по кілька діб. А замінити їх немає ким. Знаю ряд інфекційних відділень, які працюють на пів сили, бо тільки 1 лікар і 2 медсестри. Так всім не допоможуть. Вони ж не роботи", - розповідає Андрій Александрін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли вакцину від коронавірусу можна буде купити в українських аптеках

Зараз варто готувати логістику для проведення вакцинації. Вона не можлива без забезпечення умов зберігання вакцини. Потребує глибокої заморозки: -70°С. В Україні немає центральних чи регіональних складів, чи холодильних камер в лікарнях. Виходом є закупка інактивованої вакцини, яку допустимо зберігати при 1-2°С.

І врятує українців вакцинація в польових умовах. Її роблять усім працівникам на робочих місцях, щоб не наражати людей на захворювання, змушуючи це робити у лікарнях. Дозвіл на щеплення можна отримати від терапевта і по телефону. Так робить у всьому світі.

Пік захворюваності на коронавірус Україна, схоже, пройшла.

Запроваджувати зараз будь-які карантинні заходи або скасовувати не варто, оскільки зміни можуть залучити нові верстви населення і дати нові групи для інфекції, про це написав професор, доктор медичних наук, експерт у сфері охорони здоров'я й епідеміології Михайло Фаворов

Зараз ви читаєте новину «"Новорічний карантин буде безглуздий" - лікар шокував правдою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути