Організм вагітної жінки захищає плід від більшості шкідливих речовин мікрофільтром з капілярів і плаценти. Це не означає, що можна їсти все що завгодно і в необмежених кількостях.
Варто відмовитися від алкоголю, чипсів та фаст-фуду. Такі продукти сприяють підвищенню рівня шкідливого холестерину в організмі і ускладнюють травлення. Також уповільнюють функціонування печінки й нирок, які під час вагітності працюють на два організми.
Що не можна їсти вагітним
Сирі м'ясо та риба
Суші, устриці, стейки з кровю можуть бути заражені паразитами, вкрай небезпечними для плоду.
Наприклад, токсоплазмоз належить до так званих TORCH. Цей паразит здатен проникати крізь плацентарний бар'єр і викликати серйозні порушення розвитку дитини.
Сирі яйця
Сирі яйця та трубочки з білковим кремом підвищують ризик підхопити сальмонельоз. Це кишкова інфекція, яка супроводжується сильною діареєю і блювотою. Від цього виникає зневоднення організму і порушується кровопостачання плода.
Сир із пліснявою
Такі сири можуть містити лістерії – це бактерії, що викликають лістеріоз. Хвороба може призвести до викидня, паталогій у майбутнього малюка та народження мертвої дитини.
Лісові гриби
Гриби, наче губки, накопичують у собі хімікати та викиди.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що варто їсти на сніданок для зміцнення імунітету
Екзотичні фрукти
Під час вагітності бажано відмовитися від екзотичних фруктів, особливо якщо точно не знаєш, чи є в тебе на них алергія. Такі експерименти можуть стати стресом для організму як матері, так і дитини.
Крім того, перед транспортуванням закордонні фрукти часто обробляють хімікатами та консервантами, аби вони не псувалися.
Для відмінного самопочуття жінкам і чоловікам потрібно різний набір вітамінів і поживних речовин. Це потрібно враховувати при плануванні раціону.
Експерти назвали продукти, які мають бути у раціоні кожної жінки:
Свіжі, заморожені, сезонні фрукти й овочі – як джерела вітамінів і антиоксидантів, що зміцнюють імунітет.
Коментарі