вівторок, 26 лютого 2019 14:40

Назвали ще один спосіб профілактики раку

Назвали ще один спосіб профілактики раку
Найбільша потреба є у рідкісних групах крові. Фото:uk.etcetera.media

Здача крові на донорство – це профілактика онкології та серцево-судинних хвороб.

Таким чином людина оновлює свій організм, - розповіла начальниця відділу безпеки крові та донорства Центру громадського здоров`я МОЗ України Ірина Славінська.

Вона додала, що законодавством встановлені терміни –людина може здавати кров один раз на два місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не переймайтеся — це не черговий міф", - Супрун розповіла, як споживати білок

"У першу чергу, це корисно для самого донора. Здача крові стимулює кістковий мозок виробляти нові здорові клітини. Це профілактика серцево-судинних хвороб, – а ми знаємо, що найвища смертність в Україні саме через такі захворювання. Це також запобігає онкології, тому що іде стимуляція рівня заліза у крові донора", – зазначила вона.

Найбільша потреба є у рідкісних групах крові. Таких донорів важко залучити, їх надзвичайно мало, пояснює медик.

"Було б прекрасно, щоб ми хоча б один раз на рік ходили і здавали кров. Таким вчинком можна відзначити свій день народження чи Новий рік. Це треба зробити звичкою", – запевнила Славінська.

Щоб привести українське донорство крові та її компонентів до вимог ЄС, знадобиться чотири роки, сказала вона. Міністерством охорони здоров`я наразі розроблено наказ щодо якості донорського матеріалу.

"На цей час розписана зміна законодавства, яким чином ми маємо змінювати і імплементувати чотири директиви ЄС. Це зміна закону України про донорство крові і компонентів. Далі будуть похідні накази, які пояснюватимуть технічні моменти. Зараз міністерство працює над створенням ліцензії", – сказала лікар.

Фінансове заохочення донорів може шкідливо впливати на якість крові, впевнена Славінська. Людина таким чином може приховати будь-які свої захворювання.

Метааналіз про споживання яблук та ризику різних видів раку показав, що яблука допомагають знизити ризики раку легень, а також колоректального раку, молочної залози та шлунково-кишкового тракту.

Зараз ви читаєте новину «Назвали ще один спосіб профілактики раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути