вівторок, 13 жовтня 2020 12:46

Науковці довели ефективність ремдесивіру у лікуванні коронавірусу

Науковці довели ефективність ремдесивіру у лікуванні коронавірусу
Ремдесивір безпосередньо усуває причину захворювання, пригнічуючи сам вірус, відзначають медики. Фото: pixabay

Зниження смертності і скорочення періоду одужання у пацієнтів з коронавірусом завдяки препарату ремдесивір підтвердили випробування в США.

Досі єдиними ліками, що знижують смертність від коронавірусу, був дексаметазон, стероїд, що пригнічує імунну систему за рахунок своєї протизапальної дії, повідомляє "Новое время".

Ремдесивір безпосередньо усуває причину захворювання, пригнічуючи сам вірус, відзначають медики. Препарат розробила компанія Gilead Sciences і його схвалило для використання Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США в рамках "дозволу на застосування в екстрених випадках" ще 1 травня. Нещодавно його використовували для лікування президента Дональда Трампа. В компанії Gilead Sciences стверджують, що препарат має значні переваги для пацієнтів, але досі достовірних даних не було. Саме тому так важливі результати дослідження ACTT-1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені дослідили, як довго організм зберігає антитіла до коронавірусу

У дослідженні взяли участь +1062 пацієнта з ознаками інфекції нижніх дихальних шляхів. Це дослідження зроблено за золотим стандартом: подвійне сліпе, рандомізоване і контрольоване, і, як і більшість досліджень, опублікованих в провідних медичних журналах, на перший погляд результати досить вражаючі.

Дослідники виявили, що у пацієнтів, які отримували препарат, покращився стан і вони одужали швидше, у них з меншою ймовірністю прогресувало важке захворювання, вони були виписані з лікарні раніше і мали більш низький рівень смертності - 11,4% в порівнянні з 15, 2% у пацієнтів, які отримували "звичайне" лікування. Грунтуючись на цих позитивних результатах, можна було б зробити висновок, що всі пацієнти, у яких є захворювання, повинні отримувати ці ліки, але оскільки вони коштують близько $2340 для лікування одного пацієнта, і, ймовірно, будуть в дефіциті в доступному для огляду майбутньому, це питання вимагає більш ретельного аналізу.

Використання будь-яких ліків також має потенційно негативні наслідки. Наприклад, ремдесивір існує недостатньо довго, щоб мати репутацію щодо безпеки, і кількість повідомлень про побічні ефекти у пацієнтів з Covid-19 продовжує зростати. Більш того, аналіз підгруп показав, що єдиними пацієнтами, для яких була продемонстрована переконлива користь ремдесивіра, були ті, які були менш важкими і отримували тільки додатковий кисень, а не перебували на ШВЛ. Інший цікавий аналіз підгруп показав, що пацієнти, які отримували дексаметазон, показали додаткові переваги при додаванні ремдесивіра в протокол лікування, це також є гарною новиною.

Препарат ремдесивір для лікування Covid-19 має надійти до України через тиждень. Уряд також планує закупівлю імуноглобулінів, в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Зараз ви читаєте новину «Науковці довели ефективність ремдесивіру у лікуванні коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути