вівторок, 02 квітня 2024 12:02

Чи можна тішити себе "їжею для радості" і не набирати вагу

Чи можна тішити себе "їжею для радості" і не набирати вагу
Відмовтесь від суворих заборон: як їсти все, що хочеться і не мати зайву вагу Фото: pinterest

Щоб харчуватись правильно, треба дотримуватись принципу гарвардської тарілки.

Науковці розповіли про останні зміни здорового харчування і рекомендують уявляти приймання їжі у вигляді тарілки, пише harvard.

Що таке гарвардська тарілка

Наукова спільнота рекомендує уявляти приймання їжі у вигляді тарілки:

½ частина мають займати овочі, фрукти або ягоди. До цієї категорії можна зарахувати все, що вам подобається.

¼ тарілки - складні вуглеводи, цілозернові продукти. Наприклад, пшениця, кіноа, овес, коричневий рис, гречка, макарони із цільної пшениці, картопля.

¼ тарілки - білкові продукти - риба, птах, м'ясо, квасоля та горіхи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яких хвороб вдасться уникнути, якщо регулярно їсти помідори

Правило тарілки дозволяє експериментувати із раціоном. Тут немає суворих заборон та обмежень. Важливо, щоб приймання їжі приносило не лише насичення, а й задоволення.

Про що важливо пам'ятати в контексті здорового харчування Хорошою ідеєю буде включити до раціону рослинні олії, наприклад оливкова, соняшникова, рапсова, кукурудзяна. Можна використовувати їх як заправку до салату.

Що можна пити

Обмежте вживання солодких напоїв або зовсім відмовтеся від них, якщо це можливо. Краще обмежитись невеликою склянкою соку протягом дня.

Пийте воду, каву чи чай, коли хочеться пити.

Норма споживання доданого цукру - шість чайних ложок на день для жінок і дев'ять - для чоловіків, краще намагатися не виходити за ці межі надто часто.

Відмова від обмежень та заборони

Сучасна дієтологія відмовилася від суворих заборон та обмежень. Головне - стежити, щоб раціон був повноцінний і містив всі основні групи продуктів. При цьому можна вибрати те, що подобається.

Дієти та правила, які змушують людину відмовлятись від улюблених продуктів, призводять до зривів, набору ваги та можуть стати причиною виникнення розладів харчової поведінки.

Можна орієнтуватися на правило 80/20. 80% добового раціону - поживні, мінімально оброблені продукти: крупи, бобові, овочі, фрукти, білкові та кисломолочні продукти, джерела ненасичених жирів. 20% - "їжа для радості": солодощі, снеки, фастфуд.

Овочі - одна з базових складових раціону людини. Необхідність вживання їх у їжу обумовлена поживним складом та енергетичною цінністю. До того ж, овочі - це смачно, їх використовують у шедевральних кулінарних стравах.

Овочеві культури - постачальники найважливіших нутрієнтів, необхідних повноцінному функціонуванні обміну речовин. У їхньому складі незамінна клітковина, яка відповідає за здоров'я шлунково-кишкового тракту. Вітамін К у великій кількості є у шпинаті, помідорах, листовому салаті. Бере участь у регуляції згортання крові, сприяє загоєнню ран.

Зараз ви читаєте новину «Чи можна тішити себе "їжею для радості" і не набирати вагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути