Ексклюзиви
понеділок, 03 травня 2021 18:13

Медики визначили найкорисніші пози для сну

  Поза на лівому боку одна з найкращих для сну
Поза на лівому боку одна з найкращих для сну

Сон - це час, необхідний організму для відновлення і набору сил перед новим днем. Але щоб він був здоровим, а ви красивими, спати теж потрібно правильно.

Правильність сну залежить від безлічі речей, в тому числі від факторів остеопатичного характеру. Одним з них є обрана поза. Найчастіше рекомендується спати на спині і на лівому боці і не рекомендується лягати спати на живіт.

Відомо, що під час сну на спині шия і хребет залишаються в нейтральному положенні, не відчуваючи при цьому ніяких додаткових навантажень. Також під час сну на спині виключається тиск на плече і щелепу.

Сон на спині необхідний, якщо: у вас болять ноги або коліна; турбують артрит або бурсит, є фіброміалгія; закладений ніс або є нежить.

Під час сну на спині можна додатково покласти подушку під коліна, що забезпечить підтримку хребту і допоможе зняти навантаження з попереку. Що стосується голови, то для неї краще взяти подушку, яка повторює природний вигин шиї.

На лівому боці

Є дані, що сон на лівому боці позитивно впливає на самопочуття, покращує травлення і роботу мозку, зменшує хропіння і ризик апное. Особливо корисна поза для тих, хто страждає від закрепів або інших проблем шлунково-кишкового тракту.

Важливо: до негативних моментів сну на лівому боці відносяться біль в плечі, який може виникнути, якщо всю ніч не міняти положення. Поза не підійде і тим людям, які мають проблеми зі скронево-нижньощелепним суглобом: тиск на щелепу під час сну може спровокувати запалення.

Якщо хочеться зробити сон на лівому боці більш комфортним, слід підібрати подушку такої висоти, щоб голова і шия знаходилися на одній лінії з хребтом. А між ніг можна помістити ще одну подушку, щоб зняти навантаження з хребта.

Чому спати на животі - погана ідея

Під час сну на животі основна маса тіла концентрується в районі живота і дає велике навантаження на хребет. Це, в свою чергу, провокує біль у спині. Буває і так, що людина просто звикла спати на животі і ніяк не може від цього відмовитися. Ось як в такому випадку можна мінімізувати шкоду:

використовуйте плоску подушку або спіть взагалі без неї;

не запихати руки під голову або під подушку, щоб уникнути болю й оніміння в плечах

додатково можна покласти подушку під таз, щоб зменшити тиск на цю область.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якісний ортопедичний матрац - гарантія міцного, здорового сну

Виконання всіх цих рекомендацій позитивно позначиться не тільки на здоров'ї, але і на зовнішньому вигляді людини, практикуючої правильну методику сну. А щоб шкіра була свіжою і сяючою, не забувайте, що спати важливо 7-8 годин.

Більшість українців за останній рік почали прокидатися на 1-2 години пізніше. Саме стільки вони стали заощаджувати під час роботи з дому в умовах пандемії.

Зараз ви читаєте новину «Медики визначили найкорисніші пози для сну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути