Шпинат - корисний, смачний і низькокалорійний листовий овоч. Окрім того, цей продукт володіє неймовірними властивостями. В цій траві - наші здоров'я, сила та довголіття.
Чим корисний шпинат?
Вітамін К. Продукт багатий на вітамін К, який необхідний для здоров'я крові, утримання кальцію в кістках (профілактика крихкості і переломів кісток – остеопорозу), захисту судин від "окам'яніння", тобто від відкладання кальцію, пише uainfo.
У тих, у кого раціон багатий вітаміном К, на 36% нижче загальна смертність, на 46% нижча смертність від раку, і на 48% нижча смертність від хвороб серця та судин.
Фолати. Необхідні для "збірки" нормальної конструкції ДНК, тобто їх присутність в раціоні знижує ризик мутацій і розвитку раку. Фолати необхідні людям, які приймали антибіотики та сульфаніламіди, в яких порушена нормальна мікрофлора кишечника, людям з онкозахворюваннями, які проходять променеву терапію. Дефіцит фолатів знижує імунітет і підвищує ризик інфекцій.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміцнення імунітету: які вітаміни потрібно пити восени
Нікотинамід. Без цієї сполуки клітини не "дихають", вона відновлює ушкоджені судини, підсилює чутливість до інсуліну, зменшує запалення, і атрофію м'язів, зокрема, серцевого. А ще покращує пам'ять.
Альфа-ліпоєва кислота (вітамін N). Є бальзамом для печінки, допомагає їй очищати організм від різних токсинів. Посилює дію інсуліну, допомагає утилізувати глюкозу в м'язах, уповільнює розвиток інсулінорезистентності та цукрового діабету 2 типу, знижує ризик ускладнень - катаракти, макулярної дистрофімї сітківки ока.
Кальцій. Кальцій у шпинаті, в комбінації з іншими сполуками допомагає ефективно працювати м'язам, допомагає мітохондріям синетезувати енергію у вигляді молекул АТФ, передавати нервові імпульси (швидка реакція).
Раніше медики виявили корисні властивості картоплі. Незважаючи на те, що цей продукт рідко відносять до дієтичних, він дуже корисний для здоров'я.
Коментарі