Ексклюзиви
понеділок, 13 липня 2020 10:32

Ліки проти коронавірусу можуть робити із грудного молока

Ліки проти коронавірусу можуть робити із грудного молока
У грудному молоці знайшли антитіла до Covid-19. Фото: infonews.org.u

Учені знайшли антитіла до коронавірусу в грудному молоці матерів, які перехворіли на Covid-19.

Відповідне дослідження провели вчені з Пекінського інституту біотехнології і фахівці Каліфорнійського університету Мерсед, передають "Известия".

За словами експертів, в молоці матерів, які годують, містяться спеціалізовані антитіла, які можуть виживати в травному тракті після обробки їх шлунковим соком. Учені вважають, що саме ці антитіла захищають немовлят від коронавірусу.

У теорії грудне молоко могло б застосовуватися при лікуванні коронавірусу, проте є чинники, що перешкоджають цьому. Зокрема вартість такого засобу буде невиправдано високою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці спростували теорію про тривалий імунітет до коронавірусу

"Мінусом у використанні грудного молока є те, що це досить дорогі ліки, з огляду на необхідність попереднього ретельного обстеження донора на наявність або відсутність різноманітних захворювань. Більш правильним було б використання виділених з молока антитіл за допомогою імуносорбенту. Але таку ж операцію виділення можна зробити і з крові, що значно дешевше. Потенційних донорів крові значно більше, ніж годуючих матерів. Тому поки я не бачу великого сенсу розвивати цю тему", - розповів начальник науково-дослідної лабораторії комп'ютерного моделювання лікарських засобів Південно-Уральського державного університету Володимир Потьомкін.

На думку російського фахівця з коронавірусу, завідувача лабораторією екології мікроорганізмів ДВФУ Михайла Щелканова, в молоці можуть, навпаки, утримуватися віруси. Сам підхід щодо використання антитіл з грудного молока вчений назвав розумним. Однак він не є панацеєю.

"Його можна використовувати для закапування на слизові. Це нормальний підхід. Хоча при існуючому рівні біотехнологій такі антитіла можна створювати мільйонами, це вже не є проблемою. Але отримувати їх з молока, звичайно ж, простіше", - зазначив експерт.

Всесвітня організація охорони здоров'я у неділю, 12 липня, зафіксувала найбільшу добову кількість нових випадків коронавірусу у світі від початку пандемії. За останні 24 години у світі зареєстрували 230 370 хворих на Covid-19. Це на 2 тисячі перевищує показники, зареєстровані організацією 10 липня.

Зараз ви читаєте новину «Ліки проти коронавірусу можуть робити із грудного молока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути