Ексклюзиви
середа, 19 травня 2021 14:56

Лікарка розповіла про ризики пізньої вагітності

Лікарка розповіла про ризики пізньої вагітності
До пізньої вагітності жінок штовхає повторний шлюб. Фото: uarp.org

Жінки можуть відкладати пологи до 37 років. Далі вже знижується їх репродуктивність. Родюче вікно обмежене в часі. З віком якість яйцеклітин знижується.

Тоді під сумнівом, чи зможе жінка виносити саме здорову дитину. Підвищується ризик розвитку синдрому Дауна. Про це розповіла Gazeta.ua Юлія Криничко, столична акушерка-гінекологиня.

"Мода на пізні пологи прийшла в Україну з Америки. Там жінки не поспішають народжувати, щоб реалізувати свій потенціал. У кожної є своя кількість овуляцій. Якщо вона не наступить, то неможливе запліднення клітини. Яйцеклітина за роки зазнає генетичних перебудов, тому можливі відхилення в дитини. У 40 років кількість фолікулів з аномальними хромосомами зростає на пів відсотка щомісяця", - пояснила лікарка.

До пізньої вагітності жінок штовхає повторний шлюб. Після 40 років частіше мають ускладнення під час вагітності. Є ризик кровотечі з плаценти або втрати дитини. Або вона народжується з низькою масою тіла чи патологіями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Google створив додаток для виявлення шкірних захворювань

Перед тим як завагітніти після 40 років, треба повністю обстежити організм. Перевірити антимюллеровий гормон, який показує стан фолікулярного резерву.

Дослідити рівень білка, яким передається інформація від ДНК. За його нестачі виникають порушення під час вагітності. Дотримання збалансованого харчування, контроль ваги, заняття спортом сприяють настанню овуляції.

Також потрібен вітамін B12, який є в яловичині, баранині, яйцях, молоці, йогурті. Вітаміну С багато в цитрусових і зелених листових овочах. Омега-3 міститься в горіхах, насінні та олії.

Давно вважається, що кіт під час вагітності дійсно може представляти деяку загрозу. Все пояснюється тим, що кішки бувають джерелом збудників токсоплазмозу. Переважна більшість жінок знають, що ця хвороба входить в горезвісний TORCH-комплекс інфекційних захворювань, небезпечних для розвитку малюка в утробі матері на будь-якому терміні вагітності. Однак це зовсім не означає, що вагітній жінці не можна перебувати з кішкою на одній території.

Зараз ви читаєте новину «Лікарка розповіла про ризики пізньої вагітності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути