Ексклюзиви
четвер, 08 лютого 2024 01:02

Міцні та довгі нігті: які вітаміни для цього потрібні

Міцні та довгі нігті: які вітаміни для цього потрібні
Збалансоване харчування — запорука красивих і здорових нігтів. ФОТО: health.com

Стан нігтів відображає всі огріхи в харчуванні. Якщо раціон незбалансований, вони стають крихкими, розшаровуються, втрачають гладкість, а в деяких випадках навіть змінюють колір.

Перелік поживних речовин, необхідних для нормального росту й міцності нігтів, представило видання womansday.

1. Вітамін В7. Сприяє утворенню кератину - білка, який є основним будівельним матеріалом нігтів, шкіри та волосся. Сухі, ламкі, схильні до розшарування нігті - ознаки дефіциту цієї речовини. Багато її міститься в яйцях, свинячій і яловичій печінці, телятині, зеленому сушеному горошку, лососі, сардинах, арахісі, білокачанній капусті.

2. Залізо. Нестача цього мінералу робить нігті ослабленими й ламкими. Сама нігтьова пластина при цьому часто набуває ложкоподібної форми. Підтримувати рівень заліза в організмі можна додавши в раціон чорний шоколад, білу квасолю, яловичу печінку, вівсянку.

3. Вітамін В9. Ця речовина необхідна для утворення червоних кров'яних тілець, які відповідають за доставку кисню в клітини й тим самим сприяють активнішому росту нігтів. Багатими на вітамін В9 є листова зелень, буряк, авокадо, банани, цитрусові, яйця, яловича печінка.

4. Вітамін В12. Він сприяє кращому всмоктуванню заліза. Як і фолієва кислота, грає важливу роль в утворенні червоних клітин крові. Також позитивно впливає на метаболізм, а разом з ним і на ріст нігтів. Дефіцит вітаміну В12 ослаблює нігті, зумовлює появу на нігтьовій пластині нерівностей й блакитного відтінку. Поповнити запаси цієї речовини допоможуть яєчні жовтки, мідії, червона риба, яловича печінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харчуватись здорово - не обов'язково дорого: Супрун розвіяла черговий міф

5. Вітамін А. У разі нестачі цієї речовини нігті стають ламкими, потоншуються й набувають сіруватого відтінку. На нігтьовій пластині при цьому з'являються вертикальні або горизонтальні борозни. Цінними джерелами вітаміну А є яловича печінка, морська риба, вершкове масло, сметана, яєчні жовтки, твердий сир, зелені, жовті й помаранчеві овочі, фрукти та ягоди.

6. Кальцій. Ознакою його дефіциту є затримка росту нігтів, а також поява на них білих плям. Виправити все можна ввівши в раціон йогурт, різні сири, консервовану сардину, мигдаль, фундук, фісташки, петрушку, квасолю, сметану, фіники.

Якщо в організм не надходить достатня кількість потрібних йому для нормальної роботи речовин, він починає економити їх і витрачати тільки на найважливіші функції. Як наслідок, більшість запасу вітамінів і мінералів отримують життєво важливі органи, а все інше, зокрема й нігті, лишається осторонь.

Зараз ви читаєте новину «Міцні та довгі нігті: які вітаміни для цього потрібні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути