понеділок, 02 листопада 2020 07:50

Коронавірус підбирається: поточна ситуація в українських Covid-лікарнях

Коронавірус підбирається: поточна ситуація в українських Covid-лікарнях
Лікарі готуються застосувати медичне сортування. Фото: pixabay.com

Кількість інфікованих коронавірусною хворобою наблизилася до 9 тис. осіб за добу. Уряд готується розгортати мобільні шпиталі у Києві та в Одеській з Донецькою областях. Страшніші за сам Covid-19 лише українські лікарні: антисанітарія й люди, яким не вистачає місць у палатах та які просять про допомогу прямо в коридорах. Реанімації захлинаються від потоку хворих, а лікарі страждають від перевтоми.

Реаніматолог Володимир Лиходієвський розповів, що лікарі готуються застосувати медичне сортування. Принцип, яким на початку пандемії були змушені скористатися медики італійського міста Бергамо, передає tsn.ua.

"Є, наприклад одне місце в інтенсивній терапії, і 4 пацієнти, які потребують госпіталізації до інтенсивної терапії, поміж них ти обираєш, у кого більше шансів вижити. Це дуже страшний моральний вибір для лікарів", - каже Лиходієвський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ назвали максимальну кількість ліжко-місць для хворих на Covid-19

Обирати, кому жити, а кому ні, медики почнуть від цифри - плюс 20 тис. хворих на добу. Декілька лікарень на Харківщині та Одещині вже практично залишилися без персоналу через високу захворюваність лікарів та масові звільнення медиків. Дмитро Жданов був пацієнтом в одному з таких шпиталів:

"Я блював кров'ю, але персоналу на місці не виявилося. Мої сусіди по палаті майже годину розшукували лікаря або медсестру, щоб надали мені медичну допомогу", - згадує пацієнт одеської лікарні.

"Із точки зору всіх законів зараз відбувається злочин. Зараз ми констатуємо велику кількість важких і летальних випадків, яких могло б і не бути, за відповідної організації. У масштабах одного випадку такої б інцидент трактувався, як халатність, і лікаря засудили б, наприклад. А в масштабах державних рішень чомусь ніхто не несе за це ніякої відповідальності", - говорить відомий український педіатр Андрій Пеньков, котрий сам нещодавно перехворів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліжка швидко заповнюються. Доведеться обирати, кого лікувати - Степанов

31 жовтня в Україні виявили 7959 випадків коронавірусу. Померло від хвороби 110 людей, одужало – 2513 . Найбільше хворих виявили у Києві – 689 людей, 12 померли.

Зараз ви читаєте новину «Коронавірус підбирається: поточна ситуація в українських Covid-лікарнях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути