понеділок, 07 вересня 2020 10:55

Коронавірус має небезпечний вплив на здоров'я дітей

Коронавірус має небезпечний вплив на здоров'я дітей
Під час огляду медичних досліджень MIS-C, проведених в цьому році, Морейра і його команда виявили майже 40 обсерваційних досліджень за участю в цілому 662 дітей-пацієнтів, у яких розвинувся синдром. Фото: pixabay

У сотень дітей фіксують нове захворювання, яке назвали мультисистемним запальним дитячим синдромом (MIS-C).

Його продовжують виявляти відтоді, як уперше зафіксували з початку 2020 року, пише "Новое время".

Стан, як вважається, пов'язаний з Covid-19, може виникати у дітей навіть після дуже легкої коронавірусної інфекції. Але легкий випадок коронавірусу не гарантує, що наступний випадок MIS-C не буде фатальним, підкреслили американські медики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус в Україні: як змінилася ситуація за вихідні

"Дітям не потрібно було проявляти класичні симптоми Covid-19 з боку верхніх дихальних шляхів, щоб у них розвинувся MIS-C, це лякає. У дітей може не бути ніяких симптомів, ніхто не знав, що у них є хвороба, і через кілька тижнів у них може розвинутися це перебільшене запалення в тілі", - каже неонатолог Альваро Морейра з Центру медичних наук Університету Техасу в Сан-Антоніо.

Під час огляду медичних досліджень MIS-C, проведених цього року, Морейра і його команда виявили майже 40 обсерваційних досліджень за участю в цілому 662 дітей-пацієнтів, у яких розвинувся синдром. MIS-C характеризується важким запаленням в різних частинах тіла, включаючи серце, легені, нирки, мозок, шкіру, очі і багато іншого. За словами Морейри, симптоми нагадують два інші стани - хворобу Кавасакі і синдром токсичного шоку - але кількість та поширення загального запалення в MIS-C гірше.

"Це може бути смертельним, тому що вражає кілька систем органів. Будь то серце і легені, шлунково-кишковий тракт або неврологічна система, у нього так багато різних граней, що спочатку клініцистам було складно зрозуміти, - стверджує Морейра.

Через кілька місяців після початку пандемії Covid-19 є більш чітка картина того, як виглядає MIS-C, хоча ми все ще багато чого не розуміємо про синдром, а також про те, які довгострокові перспективи відновлення для молодих людей в цьому стані. З 662 відомих у всьому світі випадків, які розглянули в новому огляді, 71 відсоток дітей були поміщені в реанімацію, а середня тривалість перебування в лікарні склала близько восьми днів. У кожному разі у пацієнтів спостерігалася лихоманка, і у більшості також спостерігався біль у животі або діарея (73,7 відсотка випадків) і блювота (68,3 відсотка). Кон'юнктивіт і висип також були звичайним явищем.

11 дітей, які брали участь в дослідженні, померли. Хоча цей спостережуваний рівень смертності дітей з MIS-C дійсно здається низьким (близько 1,7 відсотка всіх пацієнтів-дітей в цьому дослідженні), дослідники відзначають, що цей показник насправді набагато вище за рівень смертності дітей з Covid-19 (0,09 відсотка). В тих випадках, коли діти одужували, з'являлося багато побоювань з приводу того, що MIS-C може зробити з їхніми серцями. У дослідженні близько 90 відсотків дітей пройшли тест ехокардіограма (ЕКГ), і більше половини (54 відсотки) отриманих результатів показали відхилення.

Це діти, яким потрібно серйозне спостереження за допомогою декількох ультразвукових досліджень, щоб побачити, чи зважиться ця проблема або залишиться з ними до кінця їхнього життя. Це катастрофа для батьків, у яких раніше була здорова дитина", - говорить Морейра.

Дефіцит вітаміну D в організмі, ймовірно, може впливати на ризик зараження Covid-19. Науковці з Чиказького університету дослідили це. За їхніми словами, є необхідність повторних клінічних випробувань щодо впливу вітаміну D на коронавірус. Адже наразі переконливих аргументів стосовно профілактики коронавірусу нема.

Зараз ви читаєте новину «Коронавірус має небезпечний вплив на здоров'я дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути