пʼятниця, 13 листопада 2020 15:42

Коли стартує масова вакцинація від коронавірусу - прогноз лікаря

Коли стартує масова вакцинація від коронавірусу - прогноз лікаря
Експерт назвав приблизні терміни, коли вакцина з'явиться в масовому використанні. Фото: pixabay

На початку 2021 року може початися масове використання вакцини від компанії Pfizer.

Після 3-ї фази клінічних випробувань має пройти один-два місяці, сказав лікар-імунолог Андрій Волянський в ефірі каналу "Україна 24".

За його словами, в Україні обладнання для дотримання правил зберігання вакцини Pfizer при -70°С немає, але за можливості 5 діб транспортувати її без глибокого заморожування вакцинувати українців буде простіше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ефективна на 90% вакцина від Covid-19 може мати проблеми з розповсюдженням і зберіганням

"На сьогодні такого обладнання в Україні немає. Але там є одна маленька виноска — 5 діб цю вакцину можна переміщати без глибокого заморожування. Тобто за 5 діб до використання можна її глибоко не заморожувати. Наскільки я розумію, мова йде про звичайну температуру для вакцин +2 ... 8°С, але я можу помилятися, оскільки не бачив точних технічних даних", — сказав Андрій Волянський.

Експерт назвав приблизні терміни, коли вакцина з'явиться в масовому використанні.

"Якщо ми говоримо про вакцину Pfizer, вона готова, мінятися не буде. Але потрібно набрати необхідний час після клінічних випробувань 3-ї фази. Це займе 1-2 місяці. На початку 2021 року її стануть використовувати масово", — сказав Андрій Волянський.

Також можлива така мутація вірусу, що створена вакцина виявиться непридатною.

"Імовірність є. Але протягом 10 місяців пандемічного процесу ще не було настільки сильних мутацій в цьому вірусі, щоб вони не дозволили говорити про ефективність майбутніх вакцин. Мутації не так виражені. Вони численні, але не принципові", — сказав Андрій Волянський.

Україна отримає майже 8,5 млн доз вакцин від Covid-19. Рішення про дату поставки Україні вакцини від коронавірусу приймуть 19 листопада. Про це розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко на брифінгу. Зазначив, що Україна працює з механізмом Covax, який забезпечить постачання вакцини від коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Коли стартує масова вакцинація від коронавірусу - прогноз лікаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути