вівторок, 29 червня 2021 10:11

Кардіолог назвав звичку, яка вбиває кожного п'ятого сердечника

Кардіолог назвав звичку, яка вбиває кожного п'ятого сердечника
Андрій Капталан назвав, у кого частіше болить серце

Курці частіше помирають через хвороби серця. Ця шкідлива звичка є одним із головних чинників ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту та хвороби периферичних судин.

Про це повідомив Gazeta.ua Андрій Капталан, столичний кардіолог.

"Припинивши палити, ви дійсно допоможете своєму серцю. Тому що нікотин знижує забезпечення серця киснем і ушкоджує клітини, які вистилають коронарні артерії. Також підвищує частоту серцевих скорочень і згортання крові", - пояснив лікар.

Упродовж року після того, як людина кинула палити, ризик ішемічної хвороби серця знижується вдвічі. А впродовж 15 років він знижується до рівня тих, хто ніколи не курив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як рятують серце - унікальні фото з операційної

Ще одна шкідлива звичка - алкоголь. Через нього в 35 – 40 років питущі люди помічають перебої в роботі серця або неприємні поколювання.

"Серце бере на себе перший удар, коли людина випиває келих чи кілька. Переганяючи кров, наповнену алкоголем, воно працює в посиленому режимі, оскільки навантаження на нього зростає в декілька разів. У стані алкогольного сп'яніння спостерігається прискорене серцебиття, водночас відбувається порушення нормального кровообігу. Підвищується кров'яний тиск, через що руйнуються найдрібніші кровоносні судини", - продовжує фахівець.

Після подолання важких хвороб завжди потрібна якісна реабілітація. Тільки тоді можна уникнути ускладнень і не зіпсувати собі життя. Це доводить боротьба з Covid-19, який вже понад року тримає планету в напрузі.

Постковідний синдром триває від чотирьох до 14 тижнів після негативного результату тесту. Улітку 2020-го цей синдрои офіційно внесли до класифікатора хвороб як окремий патологічний стан, який потребує повноціноої реабілітації.

Зараз ви читаєте новину «Кардіолог назвав звичку, яка вбиває кожного п'ятого сердечника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути