середа, 12 березня 2025 10:50

Яку картоплю не можна їсти: пʼять ознак, що овоч зіпсований

Яку картоплю не можна їсти: пʼять ознак, що овоч зіпсований
Ознаки зіпсованої картоплі, яку краще викинути у смітник, аніж їсти Фото: pinterest

Хоча картопля є одним з основних продуктів, які їдять українці, є ситуації, коли її вживання може завдати шкоди здоров'ю.

Зіпсована картопля може спричинити отруєння, а в деяких випадках її варто виключити з раціону через проблеми зі здоров'ям.

Німецькі фахівці розповіли, яку картоплю краще викинути у смітник.

Зберігалася в холодильнику. У цьому випадку, за даними британського агентства з харчових стандартів, картоплю категорично не можна вживати насамперед людям з діабетом, передіабетом. Після такого зберігання крохмаль, що міститься в ній, перетворюється в цукор. Коли продукт запікається або смажиться, він утворює акриламід, що збільшує ризик розвитку раку.

Проросла, має зелені плями. Пророслу картоплю не варто вживати, оскільки безліч корисних інгредієнтів продукту вже втрачено. Зелені ділянки - ознака високого вмісту соланіну, токсичної хімічної сполуки, яка може привести до нудоти, сонливості, інфекцій нирок, аритмії серця.

Неочищена. Ще один випадок, коли вживати не можна - разом зі шкіркою. Картопляну кірку слід зчищати, так як вона концентрує високий вміст соланіну (особливо при тривалому зберіганні). Крім того, овоч часто обприскують пестицидами, щоб уберегти від шкідників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому зеленіє картопля та як цього не допустити: корисні поради

З неприємним запахом. Солодкуватий і затхлий запах - сигнал того, що картопля зіпсована. Хороша володіє приємним землистим запахом.

Має мокрі плями. Якщо картопля місцями мокра, це ознака того, що вона заражений грибами і бактеріями (такими як Erwina caratovora), попереджають експерти. Їсти її не можна. Одразу викидайте у смітник.

Зазвичай гниль, що часто виникає на картоплі, вирізають, а здорову частину картоплини використовують для готування. Однак, за словами фахівців, робити цього не варто.

Основними збудниками інфекції, що призводить до гниття, є нездорові бульби, заражений ґрунт та бадилля. На них колонізуються патогенні мікроорганізми, які інфікують усю здорову масу бульб під час зберігання в підвалі.Тому вживати уражену гниллю картоплю не радять. Адже гриби, якими уражена картопля, при потраплянні в стравохід людини, можуть призвести до отруєння.

Зараз ви читаєте новину «Яку картоплю не можна їсти: пʼять ознак, що овоч зіпсований». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути