пʼятниця, 15 січня 2021 15:40

Як відновитися після Covid-19

Як відновитися після Covid-19
Коронавірусна інфекція впливає не лише на легені. Можливі ускладнення на серцево-судинну, нирки, печінку та інші органи. Фото: Engin Akyurt from Pexels

Реабілітація після коронавірусу залежить від того, який орган чи система були вражені і наскільки. Більшість людей переносять хворобу в легкій формі. Головні симптоми - лихоманка і кашель. Якщо організм зазнав мінімального впливу, достатньо зменшити фізичне навантаження та дати йому самостійно відновитися.

Про це Gazeta.ua розповів Андрій Процик, інфекціоніст.

"У разі ускладнень реабілітація повинна проводитися відповідно до них. Наприклад, якщо була пневмонія, треба проводити масажотерапію, якщо вона закінчилася фіброзом легень, потрібне окреме лікування цього фіброзу. Пацієнт може отримувати це лікування ще протягом кількох місяців після основного захворювання. Якщо була уражена серцево-судинна система, варто звертатися до кардіолога, який призначить необхідне лікування", - каже Процик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де в Україні найбільше випадків коронавірусу

Запобігти ускладненням можна завдяки своєчасному лікуванню.

"Щодо людей із хронічними захворюваннями, якщо вони приймають планово препарати проти цих недуг, повинні продовжувати їх приймати, і це мало б знизити ризик ускладнень. Хоча на це не так легко вплинути", - додає інфекціоніст.

За словами медиків, універсальної поради з реабілітації нема, але корисне й збалансоване харчування та своєчасна консультація із лікарем, дотримання усіх його рекомендацій нікому не завадять.

У здорової людини рівень насичення крові киснем становить 95-99%. Якщо ж пульсоксиметр виводить на екран цифру нижче норми - слід негайно звернутися до лікаря. Вимірювати дані потрібно тричі на день.

Зараз ви читаєте новину «Як відновитися після Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути