Є кілька простих секретів, як правильно зберігати продукти харчування в домашніх умовах, щоб продовжити їх термін придатності і смакота.
Фрукти та овочі
Найкраще зберігати в паперових пакетах, в холодильнику. Вони не пропускають вологу, але відмінно пропускають повітря.
Продукти мають бути сухими. Звично, ми зберігаємо їх в поліетиленових пакетах, в яких до фруктів не надходить повітря. Так вони швидко в'януть і підгнивають.
Усі овочі і фрукти виділяють етилен - це безбарвний природний газ, провокуючий дозрівання. Якщо переспілі плоди покласти разом з недозрілими, процес дозрівання буде проходити швидше, ніж просто на відкритому повітрі.
Найшвидше з овочів псуються помідори. Існує думка, що їх не слід зберігати в холодильнику, оскільки при температурі нижче 10 градусів помідор втрачає смак і запах. Тому краще всього купувати дозрілі помідори і в тій кількості, які ви з'їсте протягом двох-трьох днів.
Як правильно зберігати зелень
Зелень треба промити і висушити. Є кілька способів зберігання зелені: в скляній банці з герметичною кришкою, або в поліетиленовому пакеті з пророблену дірочками для циркуляції повітря.
Також зелень можна завернути в звичайне тканинний рушник і покласти в холодильник на нижню полицю, де температура повітря прохолодніша.
Часник і цибулю
Їх не можна зберігати в поліетиленових пакетах або в контейнері. Найдовше вони залишаються свіжими, якщо зберігати їх у спеціальному, нижньому висувному відділі холодильника.
Молочну продукцію
Кисло-молочні продукти псуються найшвидше. Зберігати їх краще всього у скляній банці і вживати відповідно до терміну придатності.
Якщо ви переливає молоко для подальшого зберігання в банку, переконайтеся, що вона чиста і суха. Торкаючись до нестерильним предметів молочні продукти мають властивість прокисати за один день.
Яйця
Яйця можна зберігати в холодильнику до місяця, за умови цілісності шкаралупи.
Щоб перевірити придатність яєць, є простий спосіб: опустіть яйця в глибоку ємність з водою, якщо вони лежать на дні - їх можна вживати в їжу, якщо спливли на поверхню - не можна.
Хліб
У перший день свіжий хліб слід зберігати в паперовому пакеті, щоб скоринка залишалася хрусткою, на другий - перекласти в поліетиленовий пакет, так як в паперовому хліб засохне.
Продовжить придатність хліба - зберігання в морозильній камері, проте якість смаку при такому способі зберігання втрачається.
Сир та ковбасні вироби
Для них підходить пергаментний папір, який пропускає достатню кількість повітря, але й не дозволяє продукту засохнути.
Сир і ковбасу ми звикли загортати в харчову плівку, у якій заведяться шкідливі бактерії.
Гриби
Небажано вживати в їжулісові гриби, яким більше двох днів.
Зберігати гриби слід сухими в контейнері, в якому вони будуть отримувати достатню кількість кисню.
М'ясо і рибу
Сирі м'ясо і рибу можна зберігати в холодильнику до трьох днів. Якщо ви не збираєтеся готувати з них страви в найближчі дні - найкраще їх заморозити. Так вони можуть зберігатися тривалий час.
Можна - в поліетиленових пакетах, або у контейнері з нержавіючої сталі.
А ось повторно розморожувати і заморожувати не слід. При такому способі м'ясні та рибні продукти:
а) втрачають соковитість і насичений смак;
б) в м'ясі починають розвиватися бактерії викликають харчові отруєння.
Коментарі